Site icon Editia de Dimineata

Sfântul Mucenic Gheorghe, sărbătorit de ortodocși în 23 aprilie. Unul dintre cei mai populari sfinți

Duminică, 23 aprilie 2023, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Armatei Române. Sfântul este numit și Purtătorul de Biruință. Aceasta zi este marcată de către creștinii ortodocși prin împodobirea caselor cu crenguțe verzi care simbolizează renașterea naturii

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe este una dintre cele cu dată fixă din calendarul ortodox. De regulă, acesta se sărbătorește pe 23 aprilie. Există însă și situații excepționale, când sărbătoarea cade în post, iar în acest caz este celebrată de creștini după Paște.

Sfântul Gheorghe este protectorul ciobanilor, dar și al vitelor și câmpurilor înverzite, motiv pentru care în jurul lui s-au țesut numeroase obiceiuri, tradiții și superstiții care, în parte, mai sunt respectate și astăzi. Pe 23 aprilie 2023, în prima duminică după Paște, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Toma. Această sărbătoare are la bază o poveste impresionantă. Numele de Duminica Tomii vine de la Toma, care nu a crezut niciodată în învierea lui Iisus Cristos.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, în secolul al IV-lea, într-o familie de creștini. În jurul vârstei de 30 de ani a ajuns militar în slujba împăratului Dioclețian, care a fost un aspru prigonitor al creștinilor. Sfântul s-a confruntat în mod direct cu persecuțiile asupra creștinilor, care au început în anul 303.

Deoarece nu a ezitat să-și mărturisească credința, Sfântul Gheorghe a fost torturat și ucis prin decapitare, în data de 23 aprilie. În timpul întemnițării sale, Sfântul Gheorghe a săvârșit o minune, înviind un mort, iar fapta sa a făcut-o pe împărăteasa Alexandra să se reîntoarcă la credința creștină. Sfântul Gheorghe a murit ca un martir, împăratul Dioclețian poruncind să-i fie tăiat capul. Viața desăvârșită și abnegația sa față de credința creștină l-au transformat în unul dintre cei mai populari sfinți ai Bisericii Creștine.

În iconografie, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este reprezentat călare pe cal, în timp ce străpunge cu sulița un balaur. Sfântul apare astfel, deoarece o legendă spune că el ar fi salvat cetatea Silena, din Libia, care era terorizată de un balaur. Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează un model de curaj în lupta cu diavolul. În cele mai multe icoane, Sfântul Gheorghe este reprezentat cu manta roșie, aceasta este o culoare caracteristică martirilor. Există și icoane în care Sfântul Gheorghe este reprezentat ca un conducător militar, ținând o cruce în mâna dreaptă și o sabie în mâna stângă. De aceea, el a fost ales ocrotitor al Armatei Române. Deși mai rar, există și icoane în care Sfântul Gheorghe apare alături de alți doi sfinți, Theodor-Tiron și Sfântul Dimitrie.
Peste un milion de români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care este prăznuit, duminică, 23 aprilie.
Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 684.178 de bărbaţi şi 373.200 femei.

Cel mai des întâlnite prenume masculine sunt Gheorghe – 424.268 de persoane, George – 158.802, Georgian – 29.020, Gheorghiţă – 21.750, Georgel – 12.490, Gigi – 8.798, Gigel – 5.958, Georgică – 5.259, Gică – 4.909 şi Ghiţă – 4.203.

Dintre femei, cele mai multe poartă numele Georgiana – 154.632, Georgeta – 118.103, Gheorghiţa – 25.485, Gina – 21.288, Gherghina – 15.496, Geta – 14.604, Giorgiana – 10.335, Gica – 5.998, Ghiorghiţa – 1.640, Georgica – 1.511 şi Gicuţa – 864 de persoane.

Exit mobile version