Site icon Editia de Dimineata

Sfârșitul lui Orban? Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină. Comisia Europeană va propune reducerea finanțării UE

Comisia Europeană intenționează să propună o reducere a fondurilor UE acordate Ungariei din cauza preocupărilor legate de statul de drept – deschizând totuși ușa pentru un compromis.

Măsura, așteptată duminică, ar reprezenta următorul pas într-un proces îndelungat menit să mențină membrii UE în linie cu normele democratice.

Critici

Până acum, UE nu a mai fost niciodată atât de aproape de a elimina fondurile bugetare ale unei țări din cauza unor astfel de temeri legate de respectarea statului de drept. Cu toate acestea, de la venirea sa la putere, în urmă cu mai bine de 12 ani, premierul ungar Viktor Orbán s-a confruntat cu critici din partea grupurilor pentru drepturile civile și a instituțiilor internaționale pentru subminarea standardelor democratice.

Un domeniu de preocupare pentru UE a fost corupția, în special utilizarea abuzivă a fondurilor publice pentru îmbogățirea unor personalități apropiate partidului de guvernământ Fidesz. Bruxelles-ul se confruntă de mult timp cu Budapesta pe această temă și, în aprilie, Berlaymont a declanșat pentru prima dată un mecanism care ar putea duce la pierderea de miliarde de euro de către țară.

Duminica aceasta, Comisia ar putea face următorul pas în acest proces, propunând în mod oficial Consiliului UE să suspende o parte semnificativă din fondurile bugetare ale Ungariei, potrivit a două persoane familiarizate cu acest proces, scrie Politico.

Motivul: probleme grave cu achizițiile publice, care, potrivit concluziilor Comisiei, constituie o încălcare a principiului statului de drept.

Compromis

Există însă o rezervă: Comisia va recunoaște, de asemenea, că autoritățile maghiare au propus în ultimele săptămâni o serie de reforme care ar putea – dacă sunt concepute și puse în aplicare în mod corespunzător – să abordeze unele dintre preocupările Bruxelles-ului.

Astfel, se așteaptă ca Bruxelles-ul să comunice capitalelor europene că acestea ar putea opta pentru a acorda Budapestei o oportunitate de a dovedi că este serioasă în privința reformelor, înainte de a lua o decizie finală privind suspendarea fondurilor.

Comisia ar putea adopta o „evaluare foarte sobră și dură a deficiențelor”, dar este „necesar să se țină cont de faptul că Ungaria s-a mișcat în direcția corectă și a făcut primii pași” spre reforme, a declarat un oficial UE, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Guvernul lui Orbán a declarat că este dispus să creeze o nouă autoritate anticorupție, precum și un nou grup de lucru anticorupție și un nou cadru pentru evaluarea procedurilor de achiziții publice.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale cu fonduri UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, organismul antifraudă al blocului comunitar, de departe cel mai ridicat nivel dintre cele 27 de țări UE.

Parlamentul European: Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină

Parlamentul European a adoptat joi un raport în care condamnă „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene și solicită rezultate în procesul prevăzut la articolul 7 din Tratatul UE.

Concluziile PE:

„Regim hibrid de autocrație electorală”

Într-un comunicat de presă difuzat joi, eurodeputații afirmă că lipsa unei acțiuni decisive a UE a contribuit la apariția unui „regim hibrid de autocrație electorală”, și anume un sistem constituțional în care au loc alegeri, dar respectarea normelor și standardelor democratice este absentă.

Raportul adoptat joi de eurodeputați, cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă și 28 abțineri, se bazează pe raportul cu care Parlamentul European a declanșat procedura prevăzută la articolul 7 în 2018, pentru a oferi o imagine de ansamblu a evoluțiilor din cele 12 domenii de interes ale Parlamentului.

Prin urmare, acesta demonstrează modul în care valorile consacrate la articolul 2 din tratatele UE, inclusiv democrația și drepturile fundamentale în această țară, s-au deteriorat și mai mult din 2018, prin „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” și au fost exacerbate de lipsa de acțiune a UE.

Recomandări:

Eurodeputații îndeamnă Comisia să utilizeze pe deplin toate instrumentele de care dispune și, în special, Regulamentul privind condiționalitatea bugetară. Într-un moment în care valorile UE sunt amenințate în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de acțiunile sale anti-UE, aceștia solicită, de asemenea, Comisiei:

“Ungaria nu este o democrație”

Gwendoline Delbos-Corfield (Verzi/ALE, Franța), raportoarea Parlamentului European privind situația din Ungaria, a declarat:

„Concluziile prezentului raport sunt clare și irevocabile: Ungaria nu este o democrație. A fost mai urgent ca niciodată ca Parlamentul să adopte această poziție, având în vedere rata alarmantă în care statul de drept înregistrează regrese în Ungaria. Pe lângă recunoașterea strategiei autocratice a Fidesz, majoritatea largă a deputaților care sprijină această poziție în Parlamentul European este fără precedent. Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă adresat Consiliului și Comisiei”.

Exit mobile version