Site icon Editia de Dimineata

Sfaturile celei mai longevive persoane din lume: Twitter da, oameni toxici ba

O catalană în vârstă de 116 ani este cea mai longevivă persoană din lume, iar acum câteva zile a dezvăluit tuturor secretul său.
Maria Branyas Morera, la 116 ani ai ei, a fost desemnată cea mai în vârstă persoană din lume de către Guinness World Records (GWR).

Născută în 1907, la San Francisco, Branyas Morera şi-a petrecut ultimii 22 de ani într-un azil de bătrâni din Catalonia (Spania), loc din care menţine contacte cu lumea exterioară datorită… Twitter.

Motto-ul de pe reţeaua de socializare: „Sunt bătrân, foarte bătrân, dar nu idiot”, scrie Aradon.

Două războaie mondiale, două pandemii și un război civil

Timpul i-a testat rezistenţa: Maria Branyas Morera a supravieţuit câtorva încercări: două războaie mondiale, două pandemii şi un război civil.

Când avea doar 8 ani, familia a decis să părăsească SUA şi să se întoarcă în Spania, dar călătoria s-a dovedit dureroasă: tatăl Morerei a murit de tuberculoză, în timp ce ea şi-a pierdut definitiv auzul la o ureche, după o cădere. Ultimul calvar pe care l-a avut de înfruntat a fost Covid, de care s-a îmbolnăvit în 2020.

Intrarea „oficială” din Cartea Recordurilor Guinness i-a determinat pe mulţi jurnalişti să dea buzna peste Branyas Morera, să o întrebe care sunt secretele longevităţii sale incredibile. Ea, care are trei copii, 11 nepoţi şi 13 strănepoţi, s-a declarat „surprinsă şi recunoscătoare” de interesul trezit de noul ei statut, dar a anunţat că ultimele zile au fost stresante şi nu va mai acorda interviuri.

„Am nevoie de pace şi linişte”, a scris pe Twitter. „Locuiesc în Reşedinţa Tura de 22 de ani şi nu vreau să schimb viaţa de zi cu zi a rezidenţilor sau a personalului care are grijă de noi”.

Pentru a satisface marea curiozitate faţă de ea, Branyas Morera a decis totuşi să-şi împărtăşească reţeta de viaţă lungă: „Ordine, linişte, legături bune cu familia şi prietenii, contact cu natura, stabilitate emoţională, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate şi stai departe de oamenii toxici”.

Fără a uita norocul: „Cred că longevitatea este şi despre noroc”.

Există şi o bază ştiinţifică. Un studiu publicat în Plos One a evidenţiat faptul că a avea relaţii bune este important pentru a trăi mult.

Exit mobile version