Site icon Editia de Dimineata

Sfecla roșie, de folos în lupta împotriva bolilor neurodegenerative

De multă vreme se știe că sfecla roșie conține numeroase ingrediente sănătoase precum vitaminele A, C și complexul B, saponine, potasiu, magneziu, fier, acid folic și substanța vegetală secundară betanină. Acesta din urmă are efecte antiinflamatorii și întărește sistemul imunitar.

Cercetătorii au descoperit acum că o peptidă de sfeclă roșie ar putea ajuta, de asemenea, împotriva bolilor neurodegenerative și inflamatorii.

Potrivit unui studiu recent, publicat în „Journal of Natural Products”, cercetătorii de la Universitatea de Medicină (MedUni) din Viena au izolat o peptidă (n.r. – moleculă mică de proteină) din sfeclă roșie, care poate să inhibe o anumită enzimă care este responsabilă pentru descompunerea substanțelor mesager din organism.

Datorită structurii sale moleculare deosebit de stabile și a proprietăților farmacologice, această peptidă este potrivită pentru dezvoltarea de ingrediente active pentru anumite boli inflamatorii, cum ar fi bolile neurodegenerative sau autoimune.

Peptida găsită în sfeclă roșie aparține unui grup de molecule pe care plantele le folosesc ca agent chimic de apărare împotriva dăunătorilor, cum ar fi bacteriile, virușii sau insectele.

Cum acționează

Peptidele de sfeclă roșie blochează în special așa-numita prolil-oligopeptidază (POP), care este implicată în descompunerea hormonilor proteici din organism și care poate astfel activa și dezactiva reacțiile inflamatorii.

POP este o țintă mult discutată pentru medicamentele destinate bolilor neurodegenerative și inflamatorii, cum ar fi Alzheimer sau scleroza multiplă.

Acest lucru înseamnă că grupul de peptide pe bază de plante, așa cum se găsește în sfeclă roșie, ar putea furniza un ingredient activ candidat în studiile viitoare pentru a fi utilizat în aceste boli.

Unde se mai găsește

Peptida nu se găsește numai în sfecla vegetală. Ea se află și în sucul de sfeclă roșie disponibil comercial, dar în concentrații foarte mici.
Cercetarea grupului Gruber se bazează pe ideea de a folosi planul naturii pentru a dezvolta ingrediente active optimizate.

Potrivit studiului, posibilii candidați la medicamente sunt sintetizați chimic, în cele din urmă, ușor modificaţi pe baza planului natural pentru a obține proprietăți farmacologice optimizate. Acest concept pare să aibă succes: în urmă cu câțiva ani, echipa de cercetare a reușit să genereze un medicament  T20K pentru scleroză multiplă cu o peptidă vegetală reprodusă sintetic (ciclotidă).

Sursa foto: pxhere.com

Exit mobile version