Site icon Editia de Dimineata

Și uite așa poate să înceapă. Un avion rusesc a doborât „intenționat” o dronă americană deasupra Mării Negre

Marți dimineața, un avion de vânătoare rusesc a forțat marți doborârea unei drone a Forțelor Aeriene americane deasupra Mării Negre, scrie CNN.

Potrivit unui oficial american familiarizat cu incidentul, aparatul a avariat elicea dronei MQ-9 Reaper.

Drona Reaper și două avioane Suhoi SU-27  operau deasupra apelor internaționale în zona Mării Negre când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil în fața dispozitivului american, potrivit oficialului.

Unul dintre avioane a avariat apoi elicea Reaper, care este montată în partea din spate a dronei, a precizat oficialul.

Avarierea elicei a forțat SUA să doboare Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Avioanele rusești și americane au mai operat deasupra Mării Negre pe parcursul războiului, dar aceasta este prima interacțiune de acest fel cunoscută, o escaladare potențial periculoasă într-un moment critic al luptelor.

Despre Drona Reaper MQ-9. Cât costă?

Drona General Atomics MQ-9 Reaper (denumit uneori Predator B) este un vehicul aerian fără pilot la bord (UAV) capabil să efectueze operațiuni de zbor autonom sau controlat de la distanță, în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

MQ-9 este primul UAV vânător-ucigaș conceput pentru supraveghere de lungă durată și la altitudine mare.

MQ-9 este o aeronavă mai mare, mai grea și mai capabilă decât precedentul General Atomics MQ-1 Predator. Reaper are un motor turbopropulsor de 950 de cai putere. Puterea mai mare îi permite Reaper să transporte o încărcătură de 15 ori mai mare de muniție și să se deplaseze cu o viteză de aproximativ trei ori mai mare decât MQ-1.

Aeronava este monitorizată și controlată de către echipajul de la stația de control la sol.

În martie 2011, Forțele Aeriene ale SUA instruiau mai mulți piloți pentru vehiculele aeriene avansate fără pilot decât pentru orice alt sistem de armament. Reaper este, de asemenea, utilizat de Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA, precum și de armatele mai multor alte țări.

USAF a operat peste 300 de MQ-9 Reaper până în mai 2021.

Drona se află, de asemenea în dotarea Armatei Marii Britanii și Italiei.

Prețul estimat al unui astfel de echipament este între 14 și 32 de milioane de dolari.

Exit mobile version