13 septembrie 2022, 21:35

Simplitatea mesajului fără cuvinte. Simboluri vechi cu înțelesuri noi

Din vechi timpuri, oamenii s-au folosit de semne și imagini pentru a transmite mesaje și a se identifica prin simbolurile lor.

Symbolon, semn, în greacă, symbolus, pecete, în latină, simbolul e definit azi în dicționar ca semn, obiect, imagine etc. care reprezintă indirect (în mod convențional sau în virtutea unei corespondențe analogice) un obiect, o ființă, o noțiune, o idee, o însușire, un sentiment etc.

Deseori, recunoaștem imediat mesajul unor simboluri, fără a mai fi nevoie de cuvinte și explicații. Totuși, o imagine care azi are un înțeles specific pentru noi nu înseamnă că a reprezentat întotdeauna același lucru. Cum multe există de secole, semnificația lor a evoluat de-a lungul vremii. Altele, în schimb, au dispărut în timp pentru a fi re-create cu un înțeles complet diferit față de semnificația lor originală.

De la stânga: Sceptrul lui Hermes, Sursa: Wikipedia | Simbol Medical Corps US, Sursa: armynavymarine | Toiagul lui Esculap, Sursa: Wikipedia

De la stânga: Sceptrul lui Hermes, Sursa: Wikipedia | Simbol Medical Corps US, Sursa: armynavymarine | Toiagul lui Esculap, Sursa: Wikipedia

Caduceu

Caduceu, în greacă kērúkeion, «bagheta, sau toiagul mesagerului», sau sceptrul lui Hermes, este toiagul purtat Hermes, zeul comerțului, zborului și al hoților în mitologia greacă.

E reprezentat printr-un sceptru în formă de baston cu două aripioare la vârf, înconjurat de doi șerpi. În Antichitate, a fost și a rămas un simbol al comerțului.

Totuși, spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, a început să fie folosit, în mod greșit, ca simbol de US Army Medical Corps, confundat cu un alt simbol asemănător, Toiagul lui Esculap.

Acesta are un singur șarpe încolăcit și reprezintă științele medicale, fiind folosit ca semn de recunoaștere de mai multe organizații de sănătate.

Sursa: redbubble

Sursa: redbubble

Ichthus

Sau Ichthys, din greaca veche, ἰχθύς / ichthys, «pește». Cei mai mulți recunosc acest semn, deși poate unora numele nu le-ar spune mare lucru.  Este unul dintre simbolurile de bază folosite de primii creștini ca un semn de recunoaștere. În vremea când aceștia erau persecutați de romani, au folosit deseori acest semn pentru a se identifica unul pe altul că sunt creștini. Astfel, când doi oameni care nu se cunoșteau se întâlneau pentru prima dată, unul dintre ei desena primul arc. Dacă era tot creștin, celălalt știa să deseneze cel de-al doilea arc.

Cu toate acestea, simbolul a existat înainte de creștinism. A avut numeroase semnificații, în special legată de fertilitate.

Sursa: Pinterest

Sursa: Pinterest

Craniul și oasele încrucișate

Este unul dintre cele răspândite simboluri, cu un mesaj clar definit și bine cunoscut de cei mai mulți oameni. Primul lui mesaj transmis azi este: pericol, otravă. Se imprimă pe ambalajele produselor toxice, periculoase, sau pe diferite substanțe pentru a-i avertiza pe oameni să nu le ingereze.

Simbolul a fost folosit de pirați care l-au imprimat pe steag. Deși fiecare navă avea propriul simbol, acesta transmitea un mesaj clar. Jolly Roger, numele tradițional englez al steagului arborat pe o navă cu pirați pregătiți de atac, a fost un termen generic menționat documentar prima dată în 1724, într-o carte numită O istorie comună a piraților. Este de fapt o veche temă antică, cu mesajul „Amintiți-vă că vom muri” (Memento mori). În mod paradoxal, pirații aduceau prin moarte un omagiu vieții: deoarece vom muri, să ne grăbim să trăim, și mai ales, să trăim bine!

Acest simbol – craniul și oasele încrucișate – a fost folosit deseori pentru a marca intrarea într-un cimitir, în mod special în unul spaniol.

Sursa: Simplemost

Sursa: Simplemost

Simbolul Păcii

Spre deosebire de multe altele, acesta nu are origini antice. A fost creat în 1958 de un designer britanic, Gerald Holtom, ca logo în Campania pentru Dezarmare Nucleară din Marea Britanie. Astăzi este recunoscut în majoritatea țărilor ca un simbol al păcii.

Sursa: Hindu American Foundation

Sursa: Hindu American Foundation

Svastica

Din sanscrită, swastika, cuvânt ce înseamnă ‘propice bunăstării’ sau ‘de bun augur’. În multe țări, însă, este un simbol ce duce cu gândul la naziști, la rău.

La origine, este însă un lucru bun, fiind de veacuri un simbol sacru în hinduism, aducător de noroc și de prosperitate. De fapt, este folosit și astăzi – când au loc sărbători și evenimente fericite, cum este căsătoria, templele indiene sunt decorate cu acest simbol.

Apoi au apărut naziștii care au distrus tot ce au atins. După ce Partidul Muncitoresc German Național-Socialist (NSDAP) a preluat acest simbol pe steag ca unul ce reprezintă identitatea „ariană”, svastica și-a pierdut definitiv pentru lumea occidentală sensul cel pozitiv și a fost asociată exclusiv cu nazismul, rasismul, Holocaustul. Din acest motiv, în multe țări folosirea acestui simbol este interzisă și pedepsită prin lege, cu toate că mulți au încercat să schimbe mentalitatea și să-i facă pe oameni să descopere adevăratul și originalul înțeles al acestui simbol.

 

Sursa: Owips

Sursa: Owips

‘V’ de la Victorie

Semnul „V” este deseori recunoscut în lumea modernă ca expresie a victoriei sau de a arăta intenții pașnice. Totuși, la origine acest semn nu a avut nimic de-a face nici cu pacea, nici cu victoria. Este un simbol folosit în urmă cu secole, în timpul Războiului de 100 de ani, între Anglia și Franța, un conflict ce s-a întins pe o lungă perioadă de timp în Evul Mediu (116 ani), fiind marcat alternativ prin ostilități și intervale lungi de pace.

În timpul bătăliilor, arcașii englezi făceau în bătaie de joc acest gest către francezi pentru a le arăta că au și cele două degete și pot să-i ucidă. Ori de câte ori un arcaș englez era prins de francezi, aceștia îi tăiau de obicei cele două degete – indexul și degetul mijlociu – pentru a nu mai putea trage cu arcul. În acest fel, se asigurau că nu mai era capabil să omoare soldați francezi.

Sursa: Ancient Symbols

Sursa: Ancient Symbols

Infinit

În timpurile moderne, este un simbol matematic ce reprezintă conceptul de infinitate. A fost inventat de matematicianul englez John Wallis în 1655.

La origine, însă, avea un alt înțeles. În India și Tibet, reprezenta perfecțiunea și uniunea dintre femeie și bărbat.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol