Site icon Editia de Dimineata

Ce simptome ai la infectarea cu varianta Omicron? Problemele persoanelor vârstnice

Simptomatologia dată de varianta Omicron este diferită față de Delta.

Invitată la Digi24, Dr.Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală,  a spus că la noua variantă simptomele s-au mutat în zona capului.

Totuși, Beatrice Mahler spune că și această variantă poate provoca forme severe de boală.

„De ce face Omicron asta, de ce rămâne la nivelul căilor aeriene superioare? Se pare că mutațiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea să recunoască țesutul pulmonar. Acest lucru este un fapt bun, dacă ne gândim la cazurile de Delta și cazurile extrem de severe pe care le-am avut în terapie intensivă”, explică  Beatrice Mahler.

Omicron vs Delta. Simptome

Dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane – simptome frecvente în cazul Omicron

Pierderea gustului și mirosului apare mai rar la Omicron

Cine riscă să ajungă la spital

În România, avem o problemă legată de persoanele peste 65 de ani, care dezvoltă simptomatologie chiar și în cazul infecției cu Omicron, dacă nu sunt imunizate. În marea lor majoritate aceste persoane au o afecțiune cronică, explică medicul.

„Ce este mai trist și ce am constatat din experiența ca medic este că persoane vârstnice, chiar dacă au un tratament cronic, de exemplu medicație pentru hiptertensiune arterială, ele spun că sunt perfect sănătoase. În momentul în care începi să reiei anamneza constați că de fapt au o groază de medicamente, dar ei nu conștientizează starea de boală”.

„Probabil că mesajele noastre nu sunt înțelese sau nu explicăm suficient de clar că orice persoană care ia un tratament cronic – asta însemnând că se întinde pe mai mulți ani – este un bolnav cronic și are un risc de infecție cu SARS-CoV-2. Aceste persoane trebuie să se vaccineze, au un risc de a ajunge în spital, în condițiile în care nu sunt protejate de un vaccin. Asta, chiar dacă se infectează cu varianta Omicron, considerată mai blândă. La cei vaccinați această tulpină dă forme ușoare de afectare, însă pentru cei nevaccinați riscul de a ajunge în terapie intensivă este mare”, a punctat dr. Mahler.

Mai multe pe Digi24

Exit mobile version