Site icon Editia de Dimineata

Sindromul Down, o nouă descoperire. Cercetătorii vor să afle care gene sunt răspunzătoare pentru problemele legate de memorie

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la University College London prezintă o nouă descoperire despre sindromul Down.

”Gene diferite şi multiple” contribuie la problemele legate de memorie şi luarea deciziilor asociate sindromului Down.

Cercetătorii au efectuat pe șoareci diferite teste, unde au identificat pentru prima oară regiuni specifice ale unui cromozom care cauzează aceste probleme. Oamenii au 46 de cromozomi – purtători ai informaţiilor ereditare – în fiecare celulă, împărţiţi în 23 de perechi. Cei care suferă de sindrom au o copie suplimentară a cromozomului 21, care conţine peste 200 de gene.

O surpriză la șoareci este cromozomul 21 şi genele care se regăsesc, dar genele sunt dispersate în trei regiuni mai mici, pe trei cromozomi diferiţi.

Nu ne aşteptam ca cele trei grupuri de gene diferite să acţioneze complet diferit. Oamenii de ştiinţă s-au bazat în mod obişnuit pe ipoteza că o singură genă – sau gene singulare – reprezintă cauza probabilă a dizabilităţilor intelectuale asociate cu sindromul Down. Noi am demonstrat – pentru prima dată – că gene diferite şi multiple contribuie la diverse probleme cognitive asociate cu sindromul Down’‘, a explicat cercetătorul Matthew Walker de la UCL, conform agerpres.ro.

Șoarecii au fost testați, într-un labirint în formă literei ”T”, pentru a evalua memoria şi capacitatea de luare a deciziilor a fiecărui grup. Trei grupuri de şoareci au fost modificate genetic pentru a fi purtătoare a unei copii suplimentare a uneia dintre grupele de gene pe cromozomii de şoarece identificaţi.

În concluzie, doar una dintre tulpinile de şoarece prezenta o memorie mai slabă şi semnale neregulate ale creierului într-o zonă a creierului numită hipocamp, cu importanţă pentru memorie. Cercetătorii au mai descoperit o altă tulpină care avea o capacitate mai slabă de luare a deciziilor şi un semnal mai slab al creierului între hipocamp şi cortexul pre-frontal, ceea ce este necesar pentru planificare şi luarea deciziilor. A treia tulpină nu a prezentat o activitate cerebrală neobişnuită.

sursa foto: sfatulparintilor.ro

Exit mobile version