Site icon Editia de Dimineata

De la îngropatul premiilor în grădină la sindromul impostorului la femei

Actrița Rosamund Pike a dezvăluit că își îngroapă premiile de actorie în grădină. La emisiunea lui Ellen DeGeneres, ea a spus că ritualul este probabil „profund psihologic” și legat de „un sindrom al impostorului”. Artista a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță de comedie la Globurile de Aur pentru interpretarea sa din filmul „I Care A Lot”. Ea i-a spus lui Ellen despre premii că sunt un „lucru neplăcut de afișat în casă”.

Sindromul impostorului la femei

Psihoterapeuta Rachel Buchan descrie sindromul impostorului drept „o convingere internă că nu ești suficient de bun sau nu aparții unui domeniu”. Sentimentul este cel mai frecvent întâlnit la locul de muncă, dar se poate manifesta și în alte domenii ale vieții, cum ar fi situațiile sociale. Sindromul poate afecta oamenii din toate mediile și apare din mai multe motive, inclusiv educația, experiența și circumstanțele specifice din acel moment.

Psiholoagele Pauline Rose Clance și Suzanne Imes au dezvoltat conceptul, numit inițial „fenomenul impostorului”, în studiul lor din 1978, care s-a axat pe femeile cu performanțe ridicate. Ele au afirmat că, „în ciuda realizărilor academice și profesionale remarcabile, femeile care experimentează fenomenul  persistă să creadă că nu sunt cu adevărat remarcabile și au păcălit pe oricine crede altfel”.

Femeile celebre, de la superstaruri de la Hollywood, precum Charlize Theron și Viola Davis, la lidere de afaceri precum Sheryl Sandberg și chiar fosta Primă Doamnă Michelle Obama și judecătoarea Curții Supreme Sonia Sotomayor au mărturisit că au experimentat sindromul.

Mediul de lucru trebuie adaptat

Sindromul presupune un sentiment de disconfort, remușcări și anxietate ușoară la locul de muncă. Pe măsură ce bărbații progresează, sentimentele lor de îndoială se diminuează, de obicei, în vreme ce munca și inteligența lor sunt validate în timp. Ei sunt capabili să găsească modele și rareori își pun în discuție competența, contribuțiile sau stilul de conducere. Femeile experimentează opusul. Chiar dacă femeile demonstrează forță, ambiție și rezistență, luptele lor zilnice din societate le trag adesea în jos.

Liderii trebuie să creeze o cultură pentru femei care să abordeze prejudecățile sistemice și rasismul. Doar făcând acest lucru putem reduce experiențele care culminează cu acest sindrom în rândul angajaților din comunitățile marginalizate.

Exit mobile version