Site icon Editia de Dimineata

Siropul de tuse ar fi cauzat moartea a 300 de copii. OMS deschide o anchetă

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă și solicită luarea unor „acțiuni imediate și coordonate” pentru a elimina de pe piață medicamentele neconforme, după ce peste 300 de copii au murit din cauza unor siropuri de tuse contaminate cu diverse substanțe toxice.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansează un apel urgent către cele 194 de state membre să acționeze cât mai repede pentru a preveni, detecta și răspunde incidentelor cauzate de medicamente contrafăcute sau contaminate cu substanțe periculoase, scrie Reuters.

Potrivit OMS, în ultimele patru luni, în mai multe țări, printre care Uzbekistan, Indonezia sau Gambia, sute de copii s-au îmbolnăvit după ce au băut siropuri de tuse eliberate fără prescripție medicală, contaminate cu etilenglicol sau dietilenglicol – substanțe chimice toxice, utilizate ca solvenți industriali sau în componența antigelului, care pot fi fatale chiar și în cantități mici.

Cazurile provin din cel puțin șapte țări. Din nefericire, acestea sunt asociate cu peste 300 de decese în trei dintre țări. Majoritatea deceselor au fost raportate la copii sub vârsta de cinci ani.

OMS solicită autorităților de reglementare și guvernelor să:

  • detecteze și să elimine de pe piață orice produse medicale sub standard
  • se asigure că toate produsele medicale de pe piețele lor sunt aprobate pentru vânzare de autoritățile competente și pot fi obținute de la furnizori autorizați
  • aloce resurse adecvate pentru a îmbunătăți și crește controalele
  • supravegheze piața și să adopte legi care să combată producția și distribuția de medicamente sub standard.

Sursa foto: pexels.com

Exit mobile version