Site icon Editia de Dimineata

Slovenia, 12 points! Ljubljana va trimite tancuri Ucrainei

Slovenia, o țară cu o populație mai mică decât Bucureștiul, a anunțat că va trimite tancuri în Ucraina.

Premierul sloven Robert Golob și cancelarul german Olaf Scholz au convenit să facă schimb de vehicule militare, astfel încât tancuri slovene din epoca iugoslavă vor fi trimise în Ucraina.

Ca parte a așa-numitului schimb în lanț, pe care Germania îl folosește pentru a furniza arme Ucrainei, Slovenia va trimite 28 de tancuri M55 în Ucraina și va primi 40 de vehicule de transport de producție germană, dintre care 35 de camioane cu opt roți și cinci cisterne de apă.

„Schimbul dintre cele trei țări va consolida cooperarea în domeniul apărării între Slovenia și Germania”, a declarat biroul lui Golob într-un comunicat de presă.

Înțelegerea a fost pregătită de luni de zile. Discuțiile au început în timpul guvernului sloven anterior, dar rapoartele neoficiale de la acea vreme indicau că așteptările Sloveniei au fost prea mari, deoarece Slovenia dorea tancuri germane de ultimă generație, lucru pe care Germania nu l-a putut accepta.

Un monstru din trecut

Să nu ne amăgim însă. T55 era un supertanc acum…50 sau 70 de ani!

T-54 și T-55 au reprezentat o serie de tancuri principale de luptă proiectate în Uniunea Sovietică. Prototipul tancului T-54 a apărut în luna martie a anului 1945, chiar înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. T-54 a intrat în producție în 1947, devenind principalul tanc folosit de formațiunile blindate ale Armatei Roșii, ale țărilor Pactului de la Varșovia și a altor țări aliate cu URSS. Seria de tancuri T-54/55 reprezintă cel mai numeros tanc din istorie. Numărul total de vehicule construite variază între 86.000 și 100.000 de tancuri.

Tancurile T-54/55 au fost înlocuite de către T-62, T-72, T-64 și T-80 în cadrul armatei sovietice (armata rusă, după 1991), însă ele sunt folosite în prezent de aproape 50 de țări, fiind modernizate cu echipamente sofisticate.

 

Exit mobile version