Site icon Editia de Dimineata

Cum să ai un comportament sănătos în social media. Mici trucuri pentru a scăpa din cercul vicios

Utilizarea rețelelor sociale a fost legată de depresie, anxietate și tulburări de somn. De asemenea, ele provoacă crize în familii și între prieteni, mai ales din cauza diferitelor puncte de vedere politice. Ne pasă de ceea ce fac alții – este ceea ce psihologii numesc „teoria comparației sociale”. Nu ne comparăm doar cu membrii familiei sau cu prietenii, ci cu o rețea imensă de oameni și chiar de străini.

Grupul de oameni pe care îl vedem când ne uităm pe telefon s-a extins atât de mult încât, oriunde am merge, suntem obligați să privim cea mai bună versiune a cuiva. Iată câteva mici trucuri pentru a scăpa din acest cerc vicios.

Stabilește anumite limite de contact cu social media, de exemplu să nu mai verifici telefonul de la ora 9 seara încolo. E bine să ai o bucată de hârtie lângă tine și, de fiecare dată când ai dorința de a-ți verifica rețelele de socializare și nu o faci, pune un abțibild pe foaie sau acordă-ți o stea. Asta îți va oferi nivelul de dopamină de care ai nevoie.

Cel puțin două ore după ce te trezești, abține-te de la a verifica rețelele sociale. Eventual poți încerca să crești intervalul la trei, patru sau cinci ore și poate chiar să ai cel puțin o zi pe săptămână în care să nu intri deloc pe platformele sociale.

Învață-te să-ți lași telefonul acasă când mergi la plimbare sau când trebuie să te întâlnești cu cineva. Vei vedea că acest exercițiu îți va oferi o altă perspectivă asupra lumii.

Cunoaște-ți intențiile pe care le ai când vrei să intri pe social media. Unii oameni le folosesc ca rețele de afaceri; alții rămân astfel conectați la prieteni și familie, iar unii își mențin un sentiment de implicare în comunitate.

Construiește-ți un flux pozitiv de știri și noutăți în rețele. Tindem să intrăm online și să cădem în capcana comparării și disperării, mai ales dacă ne consumăm cu ceea ce fac alții, cumpără, mănâncă etc. Încercați să petreceți acest timp urmărind persoanele care vă pot îmbunătăți viața, fie că e vorba despre cineva care postează rețete sau recomandări de cărți, sfaturi de afaceri sau modalități prin care puteți fi un om mai bun.

Antrenează algoritmul pentru a descoperi conținut mai sănătos. Nu există nicio modalitate de a spune direct unei aplicații bazate pe inteligență artificială ce vă place și ce nu vă place, așa că doar comportamentul tău online face ca algoritmul să-ți schimbe ceea ce vezi online.

Nu uita să faci conexiuni semnificative offline. Majoritatea oamenilor se conectează la rețelele sociale atunci când sunt plictisiți sau când caută un sentiment de apartenență. Nu social media este inamicul, ci singurătatea. Data viitoare când vei găsi o rețetă pe care dorești să o încerci, o carte pe care vrei să o citești sau o discuție care rezonează cu tine, ridică telefonul și sună un prieten.

Exit mobile version