Site icon Editia de Dimineata

Șoferii români. Doar 20-30% dintre ei respectă viteza legală. Dar, ce să vezi, cam așa-i peste tot. Ce spun statisticile europene

Doar 3 șoferi români din 10 respectă, de obicei, limita de viteză atunci când circulă în oraș, arată un sondaj, iar în cazul deplasării în afara orașului, proporția devine 2/10.

Sondajul a fost realizat în cadrul unei campanii naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră, „Fii Treaz la Volan!”,  la care au participat 8.931 de respondenţi, dintre care 8.225 de şoferi.

Conform sondajului, 4 şoferi din 10 întâlnesc zilnic în trafic şoferi care fac zig-zag-uri (schimbă benzile foarte des, de obicei brusc sau agresiv);

Un şofer din 4 se mută aproape de fiecare dată de pe o bandă pe alta, dacă pe banda pe care se află circulaţia este mai lentă. Timpul „câştigat” în urma acestei manevre este estimat, în majoritatea cazurilor, la sub 10 minute;

Doar 3 șoferi români din 10 respectă, de obicei, limita de viteză atunci când circulă în oraș, numărul scăzând la 2 din 10 atunci când vorbim de circulația în afara localităților;

Şoferii care circulă peste limita de viteză încurcă mai mult traficul decât cei care circulă mai lent, în opinia participanţilor la sondaj;

Un conducător auto din 4 se mută aproape de fiecare dată de pe o bandă pe alta, dacă pe banda pe care se află circulaţia este mai lentă. Majoritatea celor care apelează la această manevră estimează – fără a măsura concret – că timpul „câştigat” este de sub 10 minute. În realitate, “economia” de timp este, de cele mai multe ori, neglijabilă şi nu justifică riscurile.

Sondajul a evaluat atitudinile şi percepţiile conducătorilor auto în ceea ce priveşte o serie de comportamente care cresc riscul unui accident rutier, dar care, în pofida acestui lucru, sunt des întâlnite în trafic.

Cum merg șoferii români în oraș versus în afara orașului?

Atât în oraș, cât și în afara acestuia, conducătorii auto au tendința de a merge mai repede decât ar trebui şi de a depăşi limita de viteză, fenomenul fiind mai pronunțat, așa cum era de așteptat, pe drumurile din afara localităților. Astfel, dacă atunci când conduc în oraș, 32% dintre șoferii participanți la sondaj au declarat că respectă limita de viteză, în schimb, când circulă în afara orașului, doar 23% mai fac acest lucru.

Conform rezultatelor sondajului, în oraș, 45% dintre șoferi circulă uşor mai repede (cu maxim 10 km/h peste limita de viteză), iar 19% merg repede, adică cu cel puțin 10 km/h peste limita de viteză. Comparativ, în afara localității, 41% merg ușor mai repede (cu maxim 10 km/h peste limită), în timp ce 34% merg repede (cu cel puțin 10 km/h peste limită).

Eșantion

La sondaj au participat, în total, 8.931 de respondenţi, dintre care 65% bărbaţi şi 35% femei – aproape jumătate (46%) au vârsta cuprinsă între 35 – 55 de ani, în timp ce 22% au între 26 – 34 de ani, iar aproape 21%, între 18 – 25 de ani. 92% (8.225) sunt conducători auto – peste 67% dintre ei conduc zilnic, iar 24%, de cel puţin câteva ori pe săptămână.

Topul european al vitezomanilor

Ca să nu ne fi rușine că suntem vitezomani, adăugăm la acest sondaj și unul european (care din păcate nu conține și România) strâns în documentul European Road Safety Observatory.

Astfel, după propriile declarații, cei mai vitezomani șoferi pe autostrăzi, care deseori încalcă limita de viteză, pot fi găsiți în Suedia. 80,5% dintre suedezi admit acest lucru. Ei sunt urmați în top de finlandezi (77,8%) și austrieci (77%). La capătul opus cei mai cuminți par a fi cei din Serbia (44.5%). Media europeană este de 61,5%.

Dacă rămânem în afara orașelor și vorbim de drumuri naționale (exclus autostrăzi), austriecii încalcă cel mai des limita de viteză (82,5%). Ei sunt urmați de către cei din Danemarca (81,8%) și Slovenia (97,7%).

Să vedem cum stă treaba și în orașe. Aici clasamentul se schimbă. Cei mai vitezomani șoferi urbani sunt cei din Finlanda (72,9%). Top 3 este completat de austrieci și cehi..

Iată mai jos și clasamentul complet

Unde se dau cele mai multe amenzi?

Aici vorbim și de șoferi din afara Europei, pentru că trecem granița și ajungem până în Australia sau Japonia.

Ei bine, cei mai cuminți șoferi din lume par a fi japonezii, care au primit de 50 de ori mai puține amenzi decât cei mai amendați vitezomani – austriecii.

Doar 12 japonezi din 1.000 au primit amenzi pentru viteză, conform unor statistici. La celălalt capăt se află austriceii unde 592/1.000 reprezintă un punctaj teribil. Practic 6 austrieci din 10 au primit amendă pentru viteză în decursul unui an.

Tabelul este mai jos.

 

 

Exit mobile version