Site icon Editia de Dimineata

Soft-ul care urmărește variantele de COVID-19 ne poate proteja împotriva viitoarelor epidemii

Încă din primele luni ale pandemiei de COVID-19, cercetătorii Institutului de Genomică Santa Cruz al Universității din California conduși de Yatish Turakhia au dezvoltat un software pentru a urmări variantele virusului, plasându-le, într-un timp foarte scurt, într-un arbore genealogic al tuturor variantelor SARS-CoV-2.

Instrumentul înregistrează acum peste 15 milioane de secvențe virale, iar oamenii de știință îl actualizează zilnic.

Recent, echipa de cercetători a construit un alt instrument software care examinează automat structura extinsă a arborelui genealogic COVID-19 și investighează dacă „ramuri” specifice de variante pot deveni variante hibride.

Aceste instrumente ar putea ajuta la gestionarea focarelor provocate și de alți agenți patogeni.

Spre exemplu, instrumentele sunt deja folosite pentru a urmări virusul respirator sincițial și variola maimuței, în timp ce tuberculoza și gripa urmează să fie analizate.

Aceste instrumente ajută experții în sănătate publică să descopere noile tulpini și să le urmărească evoluția. De asemenea, le vor permite să supravegheze, în timp real, o eventuală circulație a virusului la scară globală, și să dezvolte vaccinuri adaptate modului de evoluție a agenților patogeni.

Exit mobile version