Site icon Editia de Dimineata

Soldații ruși trimiși în Ucraina trebuie să cumpere tot: încălțăminte, elemente de uniformă, veste antiglonț, bandaje…

Soldații ruși care se pregătesc să fie trimiși să lupte în Ucraina sunt obligați să își cumpere echipamentul personal pe propria cheltuială, potrivit mai multor militari care au vorbit cu reporterii de la The Moscow Times, sub rezerva anonimatului.

Mulți sunt atrași de mărimea salariului, dar cine are 3.000- 4.000 de dolari pentru a-și cumpăra tot ce trebuie, pentru a avea o șansă în plus de supraviețuire?

Printre articolele care se pare că nu sunt furnizate de armată se numără încălțăminte, veste antiglonț, bandaje și garouri.

„Dacă îți eliberează o uniformă de campanie, ești norocos – poți economisi niște bani. Noi tot trebuie să cumpărăm haina și pantalonii, cel puțin ca să avem un schimb de haine… Voi fi fericit dacă cheltuiala noastră pe uniforme se va dovedi rentabilă și nu vom fi înșelați din salariu”, a declarat un militar aflat sub contract din cadrul Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia).

Bărbații intervievați de The Moscow Times au declarat că li s-a promis un salariu lunar de aproximativ 200.000 de ruble (3.365 de dolari) dacă semnează un contract pentru a se alătura trupelor rusești care luptă în Ucraina – dar că vor trebui să își cumpere singuri toate echipamentele.

Cât costă echipamentul

„O vestă de luptă de nivel 4 – care poate opri gloanțele de pistol și de pușcă, precum și schijele – costă în medie 70.000 de ruble (1.200 de dolari). O cască costă încă 10.000 de ruble (160 de dolari). Cizmele decente costă aproximativ 5.000 de ruble (80 de dolari) și chiar ai nevoie de două perechi. O vestă tactică costă între 5.000 și 10.000 de ruble (80-160 de dolari). Și trebuie să cumpărați, de asemenea, o jachetă, pantaloni, tricouri și pulovere. Se ajunge la aproximativ 200.000 de ruble (3.365 de dolari)”, a declarat militarul din Rosgvardia.

Un soldat rus dintr-o unitate militară de lângă Munții Ural a declarat pentru The Moscow Times că aproape niciun echipament nu a fost furnizat pentru cei care se îndreaptă spre Ucraina.

„Trebuie să cumpărăm totul singuri, din banii noștri. Nici măcar nu vorbesc despre veste antiglonț și căști moderne: nu există haine călduroase, rații uscate sau truse de prim ajutor”, a spus el. „Tot echipamentul cu care luptăm în Ucraina miroase a naftalină, iar armele se blochează.”

Înflorește comerțul militar

Magazinele militare online înregistrează o cerere crescută de veste antiglonț, căști și uniforme, potrivit managerilor care au vorbit cu The Moscow Times.

„O veste antiglonț standard, nivel 4, costă în medie 52.000 de ruble (860 de dolari), dar nu te va proteja de gloanțe. O vestă de înaltă calitate, de nivel 4, cu protecție completă, costă 138.000 de ruble (2.280 de dolari)”, potrivit lui Ielenei, consultant la un magazin online, care a cerut anonimatul pentru a vorbi liber.

Magazinul de echipamente Avangard vindea zilele trecute veste de nivel 4 cu 195.000 de ruble (3.223 de dolari), în timp ce căștile aveau prețuri de până la 50.000 de ruble (826 de dolari).

„Căștile cu vizieră sunt cele mai scumpe. O cască ieftină este doar o șapcă. Viziera protejează ochii, așa că prețul este mai mare”, a declarat un vânzător de la Avangard pentru The Moscow Times.

De pe OLX

Alții n-au bani, cumpără de pe OLX-ul rusesc, Avito. Culmea este că multă marfă aflată aici este marfă provenită din stocurile armatei.

Dar mulți soldați nu folosesc magazinele specializate, preferând piața online rusească populară Avito pentru a cumpăra echipament și îmbrăcăminte militară.

Un vânzător de echipament militar de pe Avito s-a prezentat sub numele de Ilia când a fost contactat de The Moscow Times, spunând că lucrează ca inginer de echipamente medicale la Ministerul Apărării.

Vânzările de veste și alte echipamente de protecție au crescut vertiginos pe Avito de la începutul războiului din Ucraina, potrivit lui Ilia.

„O mulțime de băieți vor să lupte. Abia dacă am timp să pun un anunț când se vând. Nu vând doar echipamente folosite. Am căști de protecție, uniforme balistice și veste tactice.”

Ilia neagă că ar comercializa echipament furat și spune că echipamentul pe care îl vinde online a fost refuzat de unitățile militare.

„Tot ce am este licențiat și aprobat de Ministerul Apărării. Regula spune că dacă există vreun mic defect echipamentul este scos din uz. Noi îl vindem cu o mică reducere. Nu vrem să îl aruncăm. Dar este 100% de înaltă calitate”, a spus el.

Pe piața alternativă găsești orice. Bani să ai

Militarii care au vorbit cu The Moscow Times au declarat că nu au primit trusele militare Ratnik ale Forțelor Armate Ruse – dar că ele pot fi cumpărate de pe Avito.

Ratnik este sistem de luptă al infanteriei rusești. Cuprinde veste speciale, căști, aparate UV sau sisteme walkie talkie. Unele componente, inclusiv sistemele de comunicații și tehnologiile de vedere pe timp de noapte, au o distribuție militară extrem de limitată.

„Puteți cumpăra un Ratnik pentru 35.000 de ruble (575 de dolari). Este ușor să mergi și să alergi în el, dar plăcile ceramice protejează doar pieptul și spatele. Cel mult poate proteja împotriva șrapnelului”, a declarat Ilia.

O opțiune mai bună decât Ratnik este armura pentru corp de tip Gladiator, care a fost folosită de armata rusă în Siria și costă 86.000 de ruble (1.410 dolari), potrivit lui Ilia. “Cumpărați echipament de cea mai bună calitate și nu vă târguiți. Să rămâi în viață merită”, a spus el.

Pe front

De la începutul invaziei au existat numeroase dovezi că armata rusă a avut probleme logistice și de aprovizionare în Ucraina. Unii soldați ruși au furat chiar și încălțăminte de la ucraineni, potrivit rapoartelor mass-media ucrainene.

Un soldat rus care se afla în Ucraina la începutul războiului a declarat pentru The Moscow Times că încălțămintea și îmbrăcămintea cu care a fost dotat nu erau de iarnă. „M-am ales cu degerături la ambele picioare”, a spus el. „În Ucraina înghețam tot timpul, ziua sau noaptea, și mă gândeam mereu cum să mă încălzesc”.

Nu toate corturile militare aveau sobe, iar soldații ruși încercau să se încălzească cum puteau, uneori cu covoare, potrivit lui Ruslan Leviev, fondatorul Conflict Intelligence Team, care investighează activitatea militară și mercenară rusă.

“Dacă nu vă pregătiți propria trusă de prim ajutor, nimeni nu vă va salva”

Soldații ruși care au vorbit cu The Moscow Times au declarat că își pregăteau, de asemenea, propriile truse de prim ajutor.

Vânzătorul Avito Ilia a confirmat că situația medicală de pe front este problematică. „Am alcătuit un kit pentru 20.000 de ruble (325 de dolari), iar acesta este minimul necesar: antibiotice, garouri, un alexifarmic, o placă de traumă, seringi, coagulanți. Dacă nu vă pregătiți propria trusă de prim ajutor, nimeni nu vă va salva. Pe câmpul de luptă nu poți opri sângele cu iod”, a spus el.

Exit mobile version