A început timid, mai cu improvizații, mai cu soluții parțiale. A ajuns la 400.000 și devine trend. Un nou val de produse pentru captarea energiei solare oferă nu doar energie ieftină, dar atrage și noi utilizatori în procesul de tranziție energetică.
În ultima perioadă, Germania a devenit epicentrul unei revoluții solare impresionante, cu peste 400.000 de sisteme solare plug-in instalate, dintre care cele mai multe își găsesc locul perfect pe balcoanele locuitorilor.
Potrivit celor mai recente date, numai în primul trimestru al acestui an au fost montate 50.000 de dispozitive fotovoltaice noi. Acest boom provine din „cultura solară foarte puternică” a Germaniei, potrivit unui expert consultat de Euronews.
Balcoanele solare sunt doar un element al procesului mai amplu de tranziție solară din Europa, explică Jan Osenberg, consultant de politici la asociația SolarPower Europe. „Le considerăm niște elemente ale acoperișurilor solare, dar și ceva diferit. Practic, le privim ca pe un trend pentru toată infrastructura posibilă de generare a energiei solare”, arată acesta.
Lista structurilor potrivite pentru panourile solare plug-in include trenurile, autostrăzile, parcările, plafoanele mașinilor, fațadele clădirilor – aproape orice structură poate capta energie solară.
De ce au succes balcoanele solare
„Principalul motiv pentru succesul acestor sisteme este că le oferă șansa folosirii energiei solare unor oameni care nu aveau această posibilitate până acum”, explică un reprezentant al producătorului german Meyer Burger.
Cum funcționează un balcon solar
Principalul element care deosebește balcoanele solare de acoperișurile solare este dimensiunea. În principiu, sistemele care se montează pe balcon constau într-un panou sau două care se conectează la priză.
Aceste unități produc cam 10% din energia pe care o furnizează panourile fotovoltaice clasice montate pe acoperiș.
La un calcul sumar, Osenberg estimează că Germania are o capacitate de aproximativ 200 MW din balcoanele solare, comparativ cu cea de 16 GW însumată din panourile solare de pe acoperișurile clădirilor rezidențiale.
Pentru un client obișnuit, principala diferență este că panoul fotovoltaic pentru balcon e mult mai ușor de instalat: cumperi online kitul și n-ai nevoie de un instalator pentru a-l monta, spre deosebire de panourile pentru acoperiș, pe care doar tehnicienii autorizați le pot monta pentru a evita riscurile de incendiu.
Pe scurt: panourile trebuie așezate pe o structură de fixare, apoi sunt conectate prin cablurile atașate la un invertor care convertește energia din curent continuu (DC) în curent alternativ (AC), tipul de energie electrică folosit în locuință. Curentul e transferat în priză printr-un ștecher obișnuit.