Site icon Editia de Dimineata

Sonda rusească Luna-25 tocmai s-a prăbușit pe Lună. Prima misiune a Rusiei pe Lună după 47 de ani a eșuat

Sonda rusească Luna-25 s-a prăbușit pe Lună, după ce a întâmpinat probleme în timp ce încerca să pătrundă pe orbita satelitului natural. Prima misiune a Rusiei pe Lună, după 47 de ani, a eșuat.

Agenția spațială a Rusiei transmite că nava spațială Luna-25 s-a prăbușit pe Lună, conform BBC. Sonda (fără echipaj uman) a întâmpinat probleme în timp ce încerca să pătrundă pe orbita Lunii, înainte de aselenizarea. Anterior, Roscosmos informase că, ieri, la bordul navei Luna-25 a apărut “o situație anormală”, care nu i-a permis să efectueze manevrele obișnuite intrării pe orbită.

Aparatul s-a deplasat pe o orbită imprevizibilă și a încetat să mai existe ca urmare a unei coliziuni cu suprafața Lunii”, transmite Roscosmos.“În timpul operațiunii, la bordul stației automate a apărut o situație anormală, care nu a permis efectuarea manevrei cu parametrii specificați”, informase Roscosmos într-o postare pe Telegram, înainte de prăbușire.

Nava, fără echipaj uman la bord, trebuia să aterizeze la polul sudic al Lunii, însă a eșuat după ce a întâmpinat probleme pe măsură ce se deplasa pe orbită. Aceasta era programată să aterizeze luni, ca parte a unei misiuni de explorare a unei părți a Lunii.

Polul sud al Lunii este o zonă de mare interes pentru oamenii de știință, întrucât se consideră că ar putea adăposti resurse importante de apă, în craterele sale înghețate. Această parte a satelitului natural al Pământului se află pe partea sa întunecată, care nu a putut fi cercetată în detaliu până acum. Descoperirea unor resurse mari de apă pe Lună este foarte importantă, întrucât ar putea susține expedițiile viitoare.

În ciuda problemelor apărute ieri, nava spațială rusă a transmis primele date colectate de pe suprafața Lunii. Roscosmos a precizat că acestea sunt în curs de analiză, însă la o primă vedere ar conține informații despre elementele chimice ale solului lunar.

De asemenea, a precizat că echipamentele navei au înregistrat un “impact de micrometeorit”. Informațiile au fost însoțite de o imagine a craterului Zeeman, al treilea ca mărime din emisfera sudică a Lunii. Acesta are un diametru de 190 kilometri și are o adâncime de 8 kilometri.

Nava Luna-25 a plecat în spațiu pe 10 august, fiind prima lansare a Rusiei din 1976. Nava indiană care se îndreaptă tot spre Polul sud al Lunii a fost lansată pe 14 iulie. Cele două țări își propun să fie primele care reușesc să ajungă pe partea întunecată a Lunii. Până acum doar trei state au ajuns pe Lună, SUA, Rusia, când făcea parte din URSS și China.

Exit mobile version