Site icon Editia de Dimineata

SoNoRo. Începe la București și se termină la Cluj

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în perioada 16 septembrie – 2 octombrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca.

„Sunt entuziasmat de această ediţie şi de tema ei, căci Orient Express este trenul misterios care unea continentul european, iar noi, în acest an, vom face o călătorie muzicală care va aduce împreună Estul şi Vestul şi va uni muzicieni din toate colţurile Europei, ba chiar şi din afara ei. Noutatea absolută a ediţiei a XVII-a este că avem printre noi o dansatoare şi o coregrafă de excepţie, Ksenia Parkhatskaya, care va ilustra mai multe momente muzicale cu scriitura elegantă a corpului care trasează linii în timp. Mai mult, printre artiştii invitaţi, recunoscuţi în lumea muzicală, avem în acest an un interpret la oud, Joseph Tawadros, pentru că Orientul îşi dă mâna cu Occidentul şi muzica face să dispară graniţele pe care deseori le considerăm de netrecut”, a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

Debut/Program

Festivalul va debuta în Bucureşti în perioada 16-25 septembrie, iar primul concert, intitulat „The Age of Entertaining: Art Deco evening with dress code”, va avea loc pe 16 septembrie, la ora 19,30, la Palatul Bragadiru.

Programul va conţine lucrări de Darius Milhaud – La création du monde pentru cvintet cu pian, Bohuslav Martinu – Charleston din La revue de cuisine pentru ansamblu de cameră, Ksenia Parkhatskaya – Moment de dans contemporan, Johann Strauss II – Rosen aus dem Süden pentru cvintet cu pian, op. 388, Albert Lavignac – Galop Marche pentru pian la 8 mâini, Ksenia Parkhatskaya – Moment de dans contemporan, şi Darius Milhaud – Suita Scaramouche pentru clarinet şi pian, op. 165c.

Concertul „Casino Royale” va fi susţinut sâmbătă, de la ora 19,00, în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă a României. Programul va cuprinde lucrări de Offenbach – Duet pentru două violoncele în Do Major, nr. 3, op. 53, Henri Vieuxtemps – Elegie pentru violă şi pian, op. 30, Jacques Offenbach – Trei piese pentru pian la patru mâini I. Barcarole; II. Polka des charlatans; III. Potpourri din „Orfeu în Infern”, Gioachino Rossini – Introducere, temă şi variaţiuni pentru clarinet şi pian, două momente de dans contemporan cu Ksenia Parkhatskaya, urmate de Johann Strauss II – Valsuri pentru instrumente cu coarde, Johannes Brahms – Cvartet cu pian nr. 1, în sol minor, op. 25.

Prima duminică a festivalului va debuta la Apollo111, de la ora 11,00, cu Variaţiuni după un peisaj I.: Poetry of Departure, cu lucrări de Mikhail Glinka, Giocomo Puccini, Olivier Messiaen şi Richard Strauss. De la ora 16,00, la Galeria Galateca, va fi prezentat concertul Variaţiuni după un peisaj II.: Flowing Landscapes cu lucrări de Georges Bizet, Frank Bridge şi Gabriel Faure, iar ultimul concert al zilei va avea loc la Club Expirat, de la ora 20,00. Programul va fi stabilit de public în urma unei loterii muzicale în cadrul căruia va fi tras la sorţi un compozitor, din cei 12 propuşi de organizatori, şi Musikalische Wurfelspiel de W.A. Mozart.

În Bucureşti, concertele din cadrul Festivalului SoNoRo vor avea loc la Ateneul Român, la Sala Radio, la Auditoriumul Muzeului Naţional de Artă al României, la Palatul Bragadiru, la Club Expirat, la Apolo111 şi la Fratelli Studios.

Următoarea stație: Cluj-Napoca

Festivalul SoNoRo la Cluj-Napoca va avea loc între 27 septembrie şi 2 octombrie, cu şapte concerte ce au loc în spaţii aparte. Pe 27 septembrie, de la ora 19,00, în Gara CFR din Cluj vor răsuna acordurile concertului „Les Orientales”. În sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai are loc pe 28 septembrie, de la ora 19,00, concertul „Oglindiri în timp”. „Romanţa pe un tren cu aburi” va putea fi ascultată la Casa Boema pe 29 septembrie, de la ora 19,30, iar pe 30 septembrie, de la ora 19,00, din nou în Auditorium Maximum de la UBB va putea fi ascultat concertul „The Fiddlers”. „Invention of Europe” va fi prezentat pe 1 octombrie, de la ora 12,00, în Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

În aceeaşi zi, la Casa Libertăţii Religioase, de la ora 19,00, va putea fi ascultat „L’Invitation au Voyage”, iar în ultima zi, de la ora 19,00, în spaţiul Cercului Militar Cluj, va avea loc concertul „Finale: Madness on the SoNoRo Express”

Artiști invitați

Muzicienii şi artiştii invitaţi la această ediţie a Festivalului SoNoRo sunt nume importante ale scenelor internaţionale, precum Gilles Apap (vioară), Erik Schumann (vioară), Amaury Coeytaux (vioară), Alexander Sitkovetsky (vioară), Anna-Liisa Bezrodny (vioară), Tatiana Samouil (vioară), Alexandra Tîrşu (vioară), Răzvan Popovici (violă), Natasha Tchitch (violă), Andreas Brantelid (violă), Alexander Gordon (violă), Justus Grimm (violoncel), Valentin Răduţiu (violoncel), Jan-Erik Gustafsson (violoncel), Boris Andrianov (violoncel), Diana Ketler (pian), Herbert Schuch (pian), Josu de Solaun (pian), Matt Hunt (clarinet), Joseph Tawadros (oud), Ksenia Parkhatskaya (dansatoare) şi Filarmonica Transilvania Cluj.

Ediţia din 2022 a SoNoRo va aduce în faţa publicului foarte multe piese care nu au fost niciodată interpretate pe scena festivalului.

„Am calculat cam câte piese noi avem în acest an festival şi cred că în jur de 75% din program este cu piese pe care nu le-am interpretat niciodată la SoNoRo în aceşti 17 ani. Cred că cu un pic de creativitate şi cu un pic de idei bune poţi aduce un foarte bun repertoriu nou publicului”, a spus Popovici.

Exit mobile version