Site icon Editia de Dimineata

Spania a decis să extindă vaccinarea HPV şi la băieţi

Spania a decis să extindă vaccinarea HPV şi la băieţi. Este vorba despre vaccinul împotriva virusului papiloma uman, care a fost folosit până acum doar pentru fete, pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Decizia înseamnă că vaccinarea va fi finanţată de stat. Deja sunt trei comunităţi autonome care au implementat de urgenţă directiva Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre Galicia, Comunitatea Valenciană şi Catalonia.

Alte trei au spus că îşi reglează rapid calendarul de vaccinări şi vor să fie pregătite pentru începutul lui 2023.

Termenul limită pentru implementarea deciziei pe întregul teritoriu spaniol este începutul lui 2024.

Medicii iberici au făcut acest gest în urma mai multor studii care arată că şi bărbaţii pot dezvolta cancere în zonele genitale din cauza virusului, care se transmite în special prin relaţii sexuale.

De altfel, vârsta de 12 ani este aleasă special pentru a fi înainte de începerea acestor relaţii. Astfel, băieţii de această vârstă vor putea primi cele două doze în mod gratuit şi organizat.

Până acum, în regatul iberic, vaccinul HPV era trecut doar în schema pentru fete, din cauza legăturii cu cancerul de col uterin. Multe ţări au făcut deja acest pas.

Prima din lume a fost Australia, în 2007. Un studiu făcut din 2018 de medicii de aici arată că numărul cazurilor de cancer provocat de HPV a scăzut cu 77%.

În România s-a anunțat includerea băieților în cadrul campaniei de vaccinare gratuite lansate în octombrie 2021.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie.

Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Exit mobile version