Site icon Editia de Dimineata

Spațiul verde, impact pozitiv asupra stării de sănătate. Puterea naturii: Mai multă armonie, mai puțină furie

Concluzia unui studiu din anii ’50 ce a urmărit evoluția animalelor din câteva grădini zoologice i-a surprins atunci pe biologici. În ciuda faptului că erau îngrijite, hrănite, ținute în siguranță, rata de mortalitate a animalelor sălbatice de la zoo era mult mai ridicată comparativ cu cele aflate în libertate. Această descoperire a dus la teoria selecției habitatului, ceea ce, în esență, explică exact cum este o ființă vie: pentru a supraviețui fiecare ființă are nevoie să fie ‘conectată’ cu locul în care a evoluat și într-un loc unde se simte confortabil.

Când se află în habitate nepotrivite, organismele suferă o cădere socială, pshihologică și fizică, spunea biologul american E. O. Wilson. Ceea ce s-a întâmplat cu animalele aflate în captivitate.

Cât privește omul, schimbarea mediului în care a fost obișnuit să trăiască îl afectează ca pe orice organism de care vorbea naturalistul american. Omul a fost apropiat de natură de la începuturi, a trăit, a evoluat înconjurat de natură. În schimb, viața omului de astăzi e mult mai legată de citadin – își duce traiul în orașe ticsite de clădiri și blocuri, trecând de la verdele naturii la beton și asfalt. În plus, își petrece cea mai mare parte din timp în fața unor ecrane,  laptop, telefoane, televizoare.

Comportamentul uman este influențat și de mediul în care se află – un mediu nepotrivit poate da peste cap viața celui care trăiește acolo. Stresul provocat de un mediu simțit ca neplăcut și lipsit de confort poate duce la neliniște, îngrijorări sau tristețe, frustrare ori la imposibilitatea de a obține ceva sau la neputința de a mai acționa pentru o schimbare în bine. Toate acestea afectează starea de sănătate, în special tensiunea arterială, ritmul cardiac iar sistemul imunitar devine tot mai slăbit.

Un mediu agreabil, în care omul se simte bine, acționează în sensul opus.

„Exact asta am observat și la oameni și am aflat acest lucru prin studiile făcute. De exemplu, am adunat mai mulți oameni care locuiau în oraș și, o anumită perioadă de timp, au avut acces limitat la natură. Treptat, au avut posibilitatea să petreacă tot mai mult timp în natură. În ultima etapă am observat cum au început să funcționeze mai bine, atât pe plan social, cât și psihologic, și să se bucure de o sănătate mai bună”, spunea dr. Frances Kuo, cercetător la departamentul Natural Resources and Environmental Sciences de la Universitatea din Illinois, care timp de peste 30 de ani a studiat efectele naturii asupra omului.

Parcurile și spațiile verzi, în general, nu doar că ne înseninează viața; au un rol în viața noastră și ne ajutăm să fim mai bine și mai buni, spunea Frances Kuo. | Imagine: Grădina Cișmigiu, București | Credit foto: Mira Kaliani

Diferitele studii la care a participat și dr. Kuo ce au urmărit influența mediului în comportamentul uman au avut rezultate clare: lipsa naturii în viața omului poate duce deseori la agresivitate și depresie. Introducerea spațiilor verzi în jurul blocurilor și pe blocuri are rezultate pozitive: relațiile între oameni sunt mai deschise, prietenoase, apropiate, există mai multă empatie și înțelegere față de vecini.

Mai mult, cum au dovedit studiile, spațiul verde are un impact pozitiv și asupra stării de sănătate a omului, atât la nivel fizic, cât și psihic.

Cu toate că omul se adaptează ușor mediului în care alege sau e nevoit să trăiască, rămâne totuși legat puternic de habitatul lui străvechi: natura. Fiecare simte această nevoie de evadare în natură. Iar atunci când omul nu reușește să se bucure de natură departe de oraș, a adus natura la el. Nu mai e o noutate să vedem clădiri urbane acoperite de verde, de plante, cu mici terase transformate în mini-grădini.

Verdele naturii adus cât mai aproape și în spațiul citadin| Credit foto: Mira Kaliani

Până la urmă, nu oricine poate trăi permanent în cătune uitate de lume, în mijlocul naturii. Și nici nu e nevoie să devenim cu toții fermieri pentru a culege beneficiile petrecerii timpului în natură, comenta dr. Kuo. Tot studiile făcute au arătat că doar privind printr-o fereastră un peisaj natural creierul și corpul sunt influențate pozitiv, la nivel celular.

„Când te uiți la un peisaj verde, chiar din interior, ritmul cardiac scade și se trece de la  activitatea nervoasă simpatetică la cea nervoasă parasimpatetică. Asta înseamnă trecerea de la așa numita reacție „fugi sau luptă” la cea de „grijă și prietenie”. Așadar, are acest impact asupra noastră și se asociază cu o sănătate mai bună pe termen lung”, explica Frances Kuo.

În acest sens, dr. Kuo se dădea ca exemplu: „Aflând toate acestea, când merg și mă întorc de la serviciu și trec prin oraș am luat obiceiul să privesc copacii. Probabil că sunt în pericol să mă lovesc de ceva și arăt și caraghios. Însă asta face o reală diferență pentru mine și, odată ce mi-a intrat în deprindere, m-a captivat”.

Privind peisaje prin fereastră | Credit foto: Mira Kaliani

 Una peste alta, petrecerea timpului liber în natura cea de dincolo de orașe, acolo unde zgomotele urbane încetează, e recompensată din plin. Evident, acest lucru nu înseamnă un grătar la buza pădurii și întoarcerea în lumea citadină. Înseamnă plimbări sub cerul liber, acea „baie de pădure” pe care o recomanda acum aproape 40 de ani Agenția Japoneză a Pădurilor.

Indiferent de vârstă, educație, mediul din care provin, oamenii în general au găsit în natură întotdeauna un mediu plăcut, în care s-au simțit bine. Atunci când stresul îi copleșește, mulți aleg să meargă într-un loc unde se pot bucura de liniștea naturii.

Conexiune cu natura. Cei care nu se pot dezlipi de ecrane, au oricând posibilitatea să facă o scurtă pauză și să se piardă în natură privind fotografii cu peisaje ce le vor face inima fericită. Dar o plimbare prin natură o va face și mai fericită. | Credit foto: Mira Kaliani

În concluzie, știința a dovedit ceea ce omul a simțit și trăit de mii de ani. Natura are puterea de a-l face pe om mai bun, mai atent față de ceilalți, mai calm. În viața lui își face loc mai multă armonie. Stresul, nervozitatea și furia nu-l mai controlează, ci omul le ține sub control.

Natura calmează și ajută omul să depășească mai bine încercările vieții. Să-și restabilească echilibrul. O plimbare în natură aduce omului o dispoziție mai bună și o mai mare poftă de viață. Oferă fiecăruia răgazul atât de necesar pentru a domoli mintea hiperactivă.

Dacă toate acestea nu au darul să convingă de beneficiile petrecerii timpului liber în mijlocul naturii, poate că această frază ce a sintetizat ideea cărții lui Jack Kerouac, The Dharma Bums, are mai multe șanse: „Pentru că, în cele din urmă, nu o să îţi aminteşti timpul pe care l-ai petrecut într-un birou sau când ţi-ai cosit iarba din faţa casei. Aşa că, mergi şi urcă nenorocitul ăla de munte”. Și acesta nu este un citat din The Dharma Bums, deși mereu i se atribuie, eronat, lui Jack Kerouac. Este o descriere făcută de Esquire, într-un articol cu o listă de 80 de cărți recomandate pe care, spuneau ei, orice om ar trebui să le citească.

Foto Cover: Mira Kaliani

Exit mobile version