Site icon Editia de Dimineata

Sportiva româncă de 15 ani care și-a ajutat fostele adversare din lotul național de polo al Ucrainei

În vârstă de doar 15 ani, Dorofea este ”îngerul păzitor” al junioarelor echipei de polo din Kiev. O parte dintre ele sunt fostele ei adversare de la lotul național al Ucrainei. Le-a chemat la Alba Iulia pentru a se adăposti de atacurile rușilor asupra orașului lor. Tot ea este cea care încearcă să le ușureze adaptarea în România, în așteptarea păcii, scrie g4media.ro.

11 junioare ale echipei de polo feminin din Kiev, au ajuns în urmă cu câteva zile la Alba Iulia. S-au refugiat de războiul care le distruge țara purtând în bagaj echipamentul sportiv și câteva lucruri de bază, iar în suflet drama despărțirii de familii și grija pentru tații lor, rămași să lupte.

Viktoriia Timoșenko, Ielizaveta Ciorna, Agata Iurieva, Anastasiia Lenska, Lilia Kravcenko,  Oleksandra Pogrebniak, Miroslava Cențova, Anna Cențova, Anastasia Veremiienko, Irina Biletska și Katerina Naumenko sunt cele 11 adolescente din lotul de polo al Kievului, iar 5 dintre ele au fost chiar în lotul național de junioare.

Cum au ajuns la Alba Iulia

”Mă numesc Dorofea Vîrtosu, am 15 ani, sunt jucătoare de polo legitimată în Alba Iulia, Clubul Sportiv ”Unirea”, sunt aici de doi ani și sunt și campioană națională, joc în lotul național. Fetele au ajuns aici datorită mie, oarecum…

Le cunosc pe fete, pe 5 dintre ele le cunosc de la lotul național, m-am cunoscut cu ele și le-am cunoscut personal, am ținut legătura cu ele mai mult timp.

Când am auzit de ce se întâmplă în Ucraina, am venit cu ideea, împreună cu antrenorii mei, Pocol Ovidiu și Pocol Dorin, să ajutăm niște fetițe.

Am încercat să luăm legătura cu ele a fost destul de greu… am sunat fetițele, n-au răspuns, până la urmă am dat de antrenoare… antrenoarea a zis că momentan nu pot să vină și nu pot să ajungă, însă peste vreo 5 zile am primit un apel în care ni s-a adresat că fetele sunt pe drum și ajung undeva în vreo 10-15 ore.

Noi, cât de repede am putut am contactat și șeful clubului, mulțumim domnului Urcan (președintele clubului – n.red.) că ne-a ajutat și cu cazarea și cu tot și fetițele au ajuns aici și stau în siguranță, pot să practice antrenamentele, au și condiții, sunt foarte mulțumite de condițiile de la bazin, au zis că sunt chiar mult mai bune decât în Ucraina, unde se antrenau.

Se antrenează împreună cu noi în același program, antrenorul le dă și lor exercițiile pe care noi le facem.

Despre oraș, au zis fetele că se simt bine, le place aici, e un oraș micuț, liniștit, calm, lumea este foarte bună peste tot, lumea este zâmbitoare și le place foarte mult Cetatea, le-am dus pe fete ca să vadă Cetatea ca să mai uite de toată starea asta, să nu mai fie atât de anxioase, și au rămas foarte impresionate de cât de frumoasă este Cetatea” spune Dorofea.

Și ea este la Alba Iulia singură. A venit în urmă cu doi ani din Orhei, Republica Moldova, pentru a juca polo, iar părinții ei au rămas acasă, așa că știe prin ce trec colegele ei din Ucraina.

Se trezesc în fiecare dimineață cu gândul la ce s-a întâmplat peste noapte la Kiev, cu gândul la tații lor rămași acasă să lupte și la familiile lor.

Tetiana, mamă pentru toate

Sunt însoțite în România de Tetiana Iurieva, mama uneia dintre fete. Este contabilă și încă lucrează online pentru compania din Kiev, dar adevăratul ei rol este acela de mamă pentru toate fetele.

Tetiana încearcă să le ferească de știrile prea detaliate despre război. Dimineața le face un rezumat al situației din Ucraina, apoi țin un moment de reculegere.

Integrate în comunitatea locală

Fetele învață limba română și participă săptămânal la o serie de ateliere care să le ajute din punct de vedere psihologic.

Spre exemplu participă, împreună cu mai multe adolescente din România, la un atelier de dezvoltare personală și la unul de pictură pe sticlă, desfășurate Centrul Catehetic ”Sfântul Ioan Botezătorul”.

De asemenea, sunt implicate în activitățile desfășurate de comunitatea din jurul Bisericii Ortodoxe din cartierul Tolstoi din Alba Iulia, împreună cu alți tineri din oraș.

Cel mai mult le ajută însă programul organizat și spiritul de echipă, care nu le-a părăsit. Toate speră să se poată întoarce cât mai curând acasă.

Articolul integral, AICI

Sursa foto: g4media.ro

Exit mobile version