Site icon Editia de Dimineata

SRI a desecretizat toate documentele cu privire la Revoluția din 1989

640209344

Serviciul Român de Informații (SRI) anunță desecretizarea tuturor documentelor pe care instituția le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989.

Acestea au fost publicate pe site-ul sri.ro și pot fi consultate la secțiunea „dosare desecretizate”. Este vorba de 13 volume ce conțin copii ale unor pagini de arhivă, corespondență, situații și note întocmite de fosta Securitate.

Într-un comunicat, directorul SRI Eduard Hellvig amintește că, din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă adevărul despre evenimentele petrecute în decembrie 1989, pentru a închide odată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc.

În fapt, eroii nu au ideologie. Dar au avut idealuri, iar unul dintre ele era adevărul. Tineri, civili sau militari, oameni nevinovați care au pierit în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989 sunt sigur că s-au regăsit în același rai al oamenilor buni.

Pentru familiile celor care au pierdut atunci un om drag este în continuare crucial ca responsabilitățile să fie partajate clar și asumate fără echivoc”, scrie Hellvig.

Și președintele Klaus Iohannis preciza în mesajul său, transmis azi, că neînfăptuirea actului de justiție cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluției rămâne un punct nevralgic al societății noastre și nu face decât să întrețină durerea și frustrarea.

Sursa foto: SRI

CITEȘTE ȘI:

33. Bună dimineața, libertate!

Exit mobile version