Site icon Editia de Dimineata

Statele Unite, în prag de alegeri. Cum arată America în vremuri tulburi, de război în Europa și criză economică

America votează, ca de obicei în sistemul electoral american, la jumătatea mandatului prezidențial. În prag de alegeri, din SUA se aud îndemnuri către electorat care sună oarecum ciudat pentru o mare democrație: un fost președinte, precum și actualul, adică democrații Barack Obama și Joe Biden, au îndemnat, sâmbătă, electoratul, să„voteze” pentru a proteja „democraţia”, adversarul lor, Donald Trump, dorind un „val uriaş” republican pentru „salvarea visului american”.

Ce înseamnă ”midterm”

În cadrul alegerilor ”midterm”, alegătorii din SUA decid partidul care va deține puterea în Congres. Probleme precum avortul sau economia sunt în prim-plan. Însă alegerile au o miză și mai mare. Scrutinul, numit și ”midterm”, are loc exact la jumătatea mandatului de patru ani al președintelui, iar în alegeri intră toți membrii Camerei Reprezentanților, o treime din Senat, precum și mulți guvernatori de state.

În anul de grație 2002, când Rusia a invadat o țară, unde se desfășoară un război care a dat peste cap și economia Europei, aflăm că democrația este, practic, pe buletinul de vot.

În timpul unei zile maraton de întâlniri din Pennsylvania, un stat crucial pentru alegerile legislative de la jumătatea mandatului din 8 noiembrie, al 46-lea (Biden) şi al 44-lea (Obama) locatari ai Casei Albe s-au confruntat la distanţă cu al 45-lea (Trump), notează La Libre.

„Democraţia este practic pe buletinul de vot. Acesta este un moment decisiv pentru naţiune şi trebuie să vorbim cu toţii cu o singură voce”, a spus Joe Biden, la Philadelphia, leagănul Constituţiei americane de la finalul secolului al XVIII-lea.

Va fi o prezență mare la vot?

În 2014, prezența la vot la alegerile de la jumătate de mandat din SUA a atins un nivel negativ record: au votat sub 42% dintre alegătorii eligibili.  La alegeri parțiale din 2018, în timpul mandatului lui Donald Trump, prezența la vot a crescut la 53,4%, amintește Deutsche Welle.

Brandon Conradis, editor politic al site-ului de știri The Hill din Washington, D.C. și fost colaborator al DW, crede că un număr mare de oameni se vor îndrepta din nou spre secțiile de votare la alegerile de la mijlocul mandatului din acest an, care vor avea loc pe 8 noiembrie.

„Datele arată că prezența la vot probabil va înregistra o cotă semnificativ mai mare decât de obicei la alegerile de la mijlocul mandatului”, subliniază Conradis pentru DW. „Cred că asta arată că oamenii sunt îngrijorați de situația în care se află țara în acest moment.”

În unele state, votul prin corespondenţă, în avans, este în plina desfăşurare.

Preşedintele Biden se numără printre cei care şi-au exercitat deja dreptul de a vota.

În 2022, America este o țară deosebit de polarizată

„Inflația, economia și rata criminalității sunt factori importanți pentru alegătorii conservatori. Acestea sunt de altfel lucrurile despre care vorbesc în principal candidații lor”, spune Laura Merrifield Wilson, politolog la Universitatea din Indianapolis, într-un interviu acordat DW. „La democrați, marea problemă este avortul”.

Însă preocupările alegătorilor democrați depășesc această tematică, explică Wilson. Ei se tem că, după ce a respins dreptul la avort la nivel național, Curtea Supremă ar putea aborda şi alte chestiuni sociale, restricționând, de pildă, drepturile homosexualilor.

În situaţia în care democrații ar pierde controlul în Camera Reprezentanților, în Senat sau în ambele camere ale Congresului, acest lucru ar complica a doua jumătate a mandatului lui Biden, de vreme ce adoptarea de legi fără o majoritate în Congres devine semnificativ mai dificilă.

Un moment istoric (de penibil) pentru SUA

Dincolo de preocuparea privind partidul care va deține controlul în Congres, anul acesta există un element care distinge alegerile de la mijlocul mandatului de cele anterioare.

Nu puțini candidați republicani pentru locuri în Camera Reprezentanților, în Senat sau pentru posturile de guvernatori continuă să disemineze public minciuna alegerilor furate. Ei susțin afirmația lui Donald Trump (infirmată în repetate rânduri) că rezultatele alegerilor din 2020 au fost fraudate și că Biden nu este președintele de drept al SUA.

Numărul mare de candidați care nu recunosc legitimitatea guvernului american în exercițiu este desigur un factor care se adaugă la îngrijorarea generală legată de viitoarele alegeri de la jumătatea mandatului, consideră Brandon Conradis.

El spune că nu au existat niciodată în alegeri organizate în SUA atât de mulți candidați care să nu vrea să accepte că președintele a ajuns la Casa Albă în mod onest.

„Se simte că ne aflăm într-un moment fără precedent în istoria SUA“, a spus Conradis.

Anul acesta, statele care vor decide Senatul, aşa numitele state ”toss up” sunt Georgia, Pennsylvania, Nevada, Ohio, Arizona şi Wisconsin.

Principalele subiecte care vor decide soarta alegerilor de anul acesta sunt inflaţia, locurile de muncă şi economia, armele de foc şi atacurile în masă, dreptul la avort, imigraţia şi schimbările climatice.

Umbra lui Trump la Washington și războiul din Ucraina

Achiziționarea Twitter de către controversatul miliardar, proprietar al Tesla, cu doar o săptămână înainte de alegerile parțiale, a încins și mai mult dezbaterea politică și tensiunile între democrați și republicani.

În fundal, războiul din Ucraina joacă un rol major în această confruntare electorală, ce se desfășoară la jumătatea mandatului lui Joe Biden, un președinte cu o susținere de numai 42%.

Invazia lui Putin și perturbările economice provocate de pandemie au dus la o inflație ridicată și criză energetică. Acești doi vectori au provocat o scădere a încrederii în președintele american.

Schimbarea majorității va duce la o posibilă stopare a investigațiilor legate de „atacul asupra Capitoliului” din 6 ianuarie 2021.

Camera Reprezentanților are mandat să declanșeze anchete asupra unor evenimente și să formuleze acuzații ce pot duce la procese penale.

Democrații au inițiat o astfel de anchetă în legătură cu insurecția de la începutul lunii ianuarie, trimițându-i lui Donald Trump o citație, fiind suspectat că a încurajat violențele din acea zi.

Pentru fostul președinte american, alegerile parțiale reprezintă un referendum pentru o posibilă candidatură a sa în 2024.

Trump își dorește mult să revină la Casa Albă, dar nu e sigur că mai are forța și influența pentru a câștiga.

O mare parte dintre candidații susținuți de el vor intra în cursă în data de 8 noiembrie atât pentru Senat, cât și pentru Camera Reprezentanților.

Un alt atribut important al acestei camere parlamentare e că și aici sunt aprobate fonduri pentru finanțarea armamentului trimis de SUA în Ucraina.

Președintele SUA are nevoie de avizul Senatului sau de cel al Camerei Reprezentanților pentru a putea susține forțele Kievului.

Vladimir Putin speră ca o schimbare politică majoră în America să-l ajute, iar Ucraina să primească mai puține arme.

Dar conform declarațiilor unor lideri republicani sunt puține șanse ca strategia să se schimbe în ce privește sprijinirea Ucrainei.

Estimările arată că peste 40 de milioane de americani au votat deja anticipat. E sistemul care a alimentat conspiraţiile din tabăra Trump la precedentele alegeri prezidenţiale. Suspiciuni există şi acum, mai ales în Arizona, considerat un stat cheie pentru alegeri.

Pe scurt, în 8 noiembrie vom vedea care e raportul de forțe între cele două mari partide din SUA și ce decizii vor fi luate în legătură cu Rusia și amenințarea pe care o exercită Putin asupra Occidentului.

Exit mobile version