Dacă nu ai vreo alergie legată de albine sau fluturi și dacă nu ai un atac de panică doar când auzi zumzetul unei albine, această idee chiar pare o soluție ideală pentru a îmbunătăți existența acestor vietăți.
Ideea nu este nouă. Tot mai multe orașe din Europa recurg la această soluție pentru a mai adăuga spațiu verde mediului înconjurător. Mai exact, acoperișul stațiilor de autobuz este transformat în zonă verde cu iarbă și flori, un mediu propice pentru polenul atât de necesar habitatului albinelor și fluturilor.
În grădinile în miniatură au fost plantate căpșuni, maci și panseluțe. Conform unui plan național în Marea Britanie, numărul acestor stații de autobuz cu acoperiș „viu” ar trebui să se dubleze până la finalul anului, scrie The Guardian.
Lider la acest capitol este orașul Leicester cu 30 de stații deja amenajate, urmat de Derby cu 18, și doar câteva în Southhampton, Newcastle, Sunderland, Oxford, Cardiff și Glasgow. Consiliul local din Brighton a aprobat o asemenea stație cu acoperiș viu, după o petiție semnată de aproape 50.000 de persoane.
„Vrem să dezvoltăm acest proiect în toată Marea Britanie. Durata de viață a unei stații de autobuz este de cel puțin 20 de ani. Nu toate sunt proiectate în așa fel încât să reziste presiunii unui acoperiș cu pământ și uneori plin de apă. Nu vrem să înlocuim acoperișuri de stații funcționale, însă e nevoie de un plan foarte bine gândit”, a subliniat Louise Stubbings, directorul organizației Clear Channel UK, care urmează să administreze 30.000 de stații de autobuz din Marea Britanie.
El nu a vrut să divulge cât va costa amplasarea unui astfel de acoperiș. Momentan Clean Channel și-a propus reamenajarea a aproape 1000 de stații în întregul regat. Organizația a amenajat deja astfel de stații în Olanda, Danemarca și Suedia, având acordul pentru unele noi în Franța și Belgia.
Necesarul de mentenanță este foarte scăzut într-un an nesecetos. Buruiana trebuie îndepărtată de două ori pe an, iar reamenajarea ornamentului este necesară cel puțin o dată pe an.
Un studiu dat publicității recent arată că populația de insecte din Anglia s-a diminuat cu 60% față de anul 2004.
Lider la acest capitol este orașul Utrecht, cu peste 300 de astfel de stații. Astfel, Olanda a reușit deja să își stabilizeze populația de albine.