Site icon Editia de Dimineata

Ștefan Mandachi sau ce căuta românul în Africa: ”Câți știu ce fac, cum fac, cât muncesc?”

”Am copilărit și locuiesc încă în satul Sfântu Ilie. Localitatea este atestată încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare și face parte din cel mai frumos județ din țară, Suceava”, spune despre el, pe blog. Ați auzit cu siguranță de el nu pentru că s-a lăudat, ci pentru că a făcut destule până acum. Fapte care erau menite să trezească la realitate societatea.

”1CM de autostradă” ne-a făcut pe fiecare dintre noi să ne trezim, să ne simțim parte din problemă și să ne dorim să fim parte din soluție. Dar ideea a fost a lui. Ștefan Mandachi, tânărul și neliniștitul antreprenor care a vândut centimetri imaginari. Duminică, de la 10:30, este invitatul lui Lucian Mîndruță, la Digi 24, în emisiunea ”Ediția de dimineață”, realizată în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro.

Doar educația poate repara România

Prin ”vânzarea” de centimetri imaginari de asfalt (dintr-o autostradă care nici măcar nu există) s-au strâns 1.500.000 EURO. Visul lui a fost să strângă donații cu metrul său  de autostradă pentru a face o ”mega-școală gratuită”.

Aș fi făcut asta nu pentru că sunt eu prea manierat sau educat, ci pentru că am realizat că toate relele din țara mea (inclusiv lipsa de autostrăzi) provin de la lipsa de educație. Cu o societate mai educată, eu aș prospera, lumea ar fi mai fericită și mai sigură etc”, mărturisea pe blog, convins că doar educația poate repara România.

Dar a venit prăpădul, pandemia, și a lovit în Suceva, orașul căzut victimă printre primele, iar el a pornit în cursa pentru obținerea de donații, direcționate către Crucea Roșie.

Are o opinie și pornește cruciade în felul său pentru a stăvili violența împotriva animalelor, dând statul în judecată. Dar și împotriva violenței asupra femeilor. Și proeducație. Ține cursuri online, dăruiește din ce știe.

Visa la fântâni

Până când gândul l-a dus în Africa.
Iar fapta, în Rwanda și Uganda, în scop umanitar, ca voluntar, la construit  fântâni cu apă potabilă pentru comunitățile sărace.
Acum zece ani, un coleg de liceu, Natanael Gramesc, i-a povestit despre Africa. El insista atunci că ar trebui făcute niște fântâni în comunitățile sărace întrucât africanii se topeau de sete. Și-a jurat atunci că va construi fântâni în Africa dacă va ajunge bogat.
Cine vrea să facă, poftim metoda, poftim rețeta, poftim dovada. Am săpat și construit o fântână în Uganda, cu 7500 euro. Cu bani de pe persoană fizică. Nu-i mult, având în vedere că mai multe sate vor bea apă curată sute de ani de aici încolo. Meritul mult mai mare aparține lui Mihai Brasov. El a făcut totul, a intermediat, a negociat, a luptat”, explică Ștefan Mandachi.
Dacă nu aveți posibilitățile mele, duceți mesajul mai departe, poate că ajunge la urechile vreunui antreprenor generos. Sau mai avem o soluție să facem mai multe fântâni la amărâți: noi strangem bani și pe Fundația Umanitară Jeni Mandachi. Dacă vrei să fii ctitorul unei fântâni în Rwanda, donează cât poți pe fundația noastră cu titlul obligatoriu la plată “FÂNTÂNĂ AFRICA”. Și mă ocup eu de restul, n-ai nicio bătaie de cap, doar vei vedea direct numele tău pe o fântână din care-și vor alina setea mii de suflete, timp de mai multe generații”, își îndeamnă admiratorii, susținătorii, partenerii.

Vaccinare

Despre ce anume l-a mânat spre Africa aflați în emisiunea lui Lucian Mîndruță. Unde-l veți descoperi pe Mandachi pe care aveați impresia că l-ați mai văzut și știați câte ceva despre el. E mereu surprinzător, garantat. Și, proaspăt revenit din Africa, are și un sfat pentru cei reticenți la vaccinare.
 ”N-am avut nicio reținere la vaccinare, era ultimul detaliu cu care să-mi bat capul. Era o condiție să mă întorc viu înapoi. Când mi s-a pus pata pe vreo insulă fiță, unde mort-copt e obligatoriu un vaccin, no problem, bagă mare… Am călătorit pe toată planeta, din Mexic în China, din Ucraina în India, din Cuba în Hong Kong, din Islanda în Macao. Eu habar n-am ce vaccinuri am în mine, pt. că am mers pe mâna medicilor mereu. Ultima oară m-am vaccinat la Viena și am vorbit la telefon, nu știu ce mi-a băgat în instalație (probabil de la vaccin mi se trage inteligența, șarmul și modestia :)).

Acum, logica mea e simplă: mă gândesc că dacă s-au vaccinat toți greii de pe pământ, inclusiv cei care dețin toate tainele și informațiile de la facerea lumii (Papa- secretele din Vatican, Biden – șeful mare, Premierul Israelului – Mosad), n-o fi chiar atât de otrăvitor.

Evident, ar fi o nedreptate să ți se condiționeze sau să ți limiteze libertăți și drepturi ca să ți-l faci cu japca, dar eu personal, aștept vaccinul ăsta de când mi s-au închis toate prăvăliile acum un an și am fost în colaps. Ar trebui mai multă susținere pro-vaccin din partea mediului de afaceri, că până mai ieri, boceam cu toții. Încurajez vaccinarea, poate mă înșel, (la fel cum poate se înșeală și adepții nevaccinării) poate că vor apărea alte miracole care să alunge ciuma asta, poate că nu-s suficient de înțelept, dar actualmente, singura soluție pe tavă, este vaccinul. Câți nu făceam mătanii să se inventeze un vaccin? Acum s-a inventat. (stai să vezi ce respect îmi iau în commenturi)”, scrie, cu gândul la reach-ul de la Facebook, căci vede și el cum stăm cu dragostea și mai ales cu ura pe rețelele de socializare.

Urmăriți dialogul dintre Lucian Mîndruță și invitatul său, Ștefan Mandachi, aici:

Exit mobile version