Site icon Editia de Dimineata

Stilul de lucru hibrid va rămâne predominant în 2023

Peste 39% dintre cei care lucrează în domeniul cunoaşterii la nivel mondial vor activa în mod hibrid până la finele acestui an, înregistrându-se o creştere comparativ cu valoarea de 37% din 2022, estimează analiştii unei companii de consultanţă şi cercetare în IT.

„Modul de lucru hibrid nu mai este doar un avantaj oferit angajaţilor, ci o facilitate aşteptată de toţi angajaţii. Mulţi angajaţi au început să se întoarcă parţial la birou în 2022, dar stilul de lucru hibrid va rămâne predominant în 2023 şi pe viitor. Pentru a se adapta, angajatorii au implementat un design de lucru centrat pe om – incluzând flexibilitate, colaborare şi management bazat pe empatie – care se potriveşte angajaţilor ce lucrează în mod hibrid”, a spus Ranjit Atwal, Senior Director Analyst la Gartner.

Lucrătorii IT sunt mai predispuşi să renunţe la locul de muncă decât angajaţii din alte funcţii, deoarece caută o mai mare flexibilitate, un echilibru îmbunătăţit între viaţa profesională şi cea privată şi oportunităţi de carieră mai bune.

„Directorii IT pot maximiza retenţia şi atragerea talentelor prin reconceperea propunerii de valoare oferită angajaţilor printr-o abordare mai umană”, susţin analiştii.

Potrivit Gartner, lucrătorii în mod hibrid sunt acei angajaţi care lucrează la birou cel puţin o zi pe săptămână, iar cei de la distanţă sunt angajaţii care îşi desfăşoară activitatea profesională tot timpul de acasă. Lucrătorii la faţa locului (on-site) sunt cei care activează în totalitate la sediul companiei şi nu lucrează în niciun moment de acasă.

„Se preconizează că numărul lucrătorilor de la distanţă va continua să scadă de la an la an. Lucrătorii de la distanţă vor reprezenta doar 9% din toţi angajaţii din întreaga lume până la sfârşitul anului 2023”, estimează analiştii.

În Statele Unite tendinţa de muncă hibridă va fi mai pronunţată decât în restul lumii, cu o pondere de 51% pentru cei care lucrează în domeniul cunoaşterii care vor lucra în mod hibrid şi de 20% pentru cei ce urmează să lucreze integral de la distanţă pe parcursul anului 2023.

Analiştii companiei de cercetare susţin că designul centrat pe om necesită un nou set de principii, norme şi gândire. Spaţiile de lucru virtuale de succes vor creşte capacitatea de a angaja şi de a reuni angajaţi, indiferent de locaţia geografică. Spaţiile de lucru virtuale oferă noi alternative potenţial disruptive la întâlnirile în persoană (şi deplasările asociate) şi la soluţiile existente pentru întâlniri virtuale.

Gartner estimează că până în 2025, 10% dintre lucrători vor folosi spaţii virtuale pentru activităţi precum vânzări, onboarding şi lucrul de la distanţă.

În timp ce toate ţările şi-au crescut proporţia de muncă hibridă şi integral de la distanţă începând cu 2019, atractivitatea acestor două tipuri de desfăşurare a activităţii angajaţilor variază semnificativ în funcţie de ţară, potrivit analizei.

În comparaţie cu alţi angajatori din întreaga lume, cei din Japonia se concentrează mai mult pe lucrătorii care se întorc la birou cu normă întreagă. În Japonia, numărul de lucrători din domeniul cunoaşterii ce îşi desfăşoară activitatea integral de la distanţă şi în mod hibrid va totaliza 29% din forţa de muncă în 2023.

„În Europa, unde interacţiunea faţă în faţă rămâne o preferinţă, se preconizează că stilul de lucru hibrid va creşte în 2023. În Germania, cei care lucrează în domeniul cunoaşterii ce îşi desfăşoară activitatea integral de la distanţă şi în mod hibrid vor reprezenta 49% din forţa de muncă în 2023”, arată analiza citată.

Având în vedere cultura lor şi mixul verticalelor industriale, numărul de lucrători din domeniul cunoaşterii ce îşi desfăşoară activitatea integral de la distanţă şi în mod hibrid în Regatul Unit va fi în creştere în aceeaşi perioadă şi va reprezenta 67% din totalul forţei de muncă în 2023. În Statele Unite, ponderea acestor două categorii va reprezenta 71% din forţa de muncă în 2023.

Exit mobile version