Site icon Editia de Dimineata

Știrile pun românii pe jar, politicienii minimalizează pericolul. A ajuns coronavirusul în România?

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat care sunt principalele măsuri pe care autoritățile române urmează să le pună în practică pentru prevenirea extinderii coronavirusului și în România, anunță stirileprotv. 

În cadrul conferinței oficiale de presă, organizată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au participat ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, secretarul de stat Raed Arafat, ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode, și managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel.

Ministrul intermiar al MAI a anunțat faptul că autoritățile vor implementa măsurile necesare pentru a crește promptitudinea intervențiilor în prevenirea și unei epidemii cu noul coronavirus:

„- Nu avem niciun caz confirmat pe teritoriul României.

– Au fost aprobate măsurile necesare în vederea creșterii capacității de intervenție

– În urma discuțiilor, în urma discuţiilor, am decis şi am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante care fac parte din această hotărâre.

– Articolul 1: Instituirea carantinei pentru cei care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune și, totodată, autoizolarea la domiciliu pentru persoane din zone care sunt declarate cu risc în Italia. Ministerul Sănătății completează lista cu zonele și localitățile care au grad de risc în timp real.

– Izolarea este pentru cei care vin din localitățile afectate de coronavirus, iar autoizolarea este pentru cei care vin din zone de risc.

– Articolul 2: Se va emite HG pentru alocarea resurselor financiare din fondul de rezervă, necesare ministerelor în vederea instituirii măsurilor de carantină, de salarizare şi cele aferente realizării materialelor de informare.

– Articolul 3: Se va desemna de către DSU, MS și MAI a unor experți care să facă parte dintr-un grup de lucru, pentru a se stabili diverse scenarii de acțiune, în funcţie de evoluţia infecţiei.

– Articolul 4: S-a înființat o linie telefonică, gestionată de MS, dedicată apelanților care cer informații despre infecția cu coronavirus

– Articolul 5: De asemenea, se va înfiinţa un grup de comunicare strategică, sub conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cu reprezentanţi din instituţiile implicate, astfel încât presa şi cetăţenii să fie informaţi operativ din surse oficiale.

– Eu aș face un apel către toate persoanele care s-au întors și se vor întoarce din Italia și din China sau către cele care au intrat în contact cu aceste persoane, să completeze cu date reale formularele înmânate de personalul de la frontieră. Dacă nu sunt sinceri, trebuie să realizeze că nu fac rău unei instituții, își fac rău lor și familiilor lor.

– Nu este cazul să aglomereze intrarea în România, pentru că autoritățile italiene au luat măsuri urgente. Trebuie să tratăm situația cu calmitate, cu responsabilitate și pentru cei din jurul nostru”, potrivit stirileprotv. 

Ministrul Sănătății Victor Costache: „Deficitul de măști este o problemă la nivel mondial”

În cadrul conferinței a luat cuvântul și ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache care a precizat care este situația actuală a sistemului de sănătate și dacă este acesta pregătit să se confrunte cu o posibilă epidemie cu noul coronavirus:

„ – Avem posibilitatea de 4000 de locuri de carantină la nivel național. O cifră confortabilă. În ceea ce privește locurile de spitalizare, avem 2500 de paturi din toate spitalele de boli infecțioase din România, iar 95 sunt paturi de terapie intensivă.

– Izolați la domiciliu sunt în jur de 1000 de oameni

– Deficitul de măști este o problemă la nivel mondial și știu că cei de la ministerul de Finanțe lucrează la o ofertă.

– Se lucrează contra cronometru pentru a umple aceste stocuri de materiale de prevenţie – măşti, mănuşi ş.a.. La spitale avem stocuri de circa o lună, o lună şi jumătate”, potrivit stirileprotv. 

Citește mai mult aici. 

Primul ministru Ludovic Orban face apel la calm 

Premierul Ludovic Orban a ținut să facă un apel la calm și la responsabilitate,informându-i pe cetățeni că autoritățile din România sunt pregătite și pot ține piept unei posibile epidemii cu noul coronavirus.

„M-aș bucura foarte mult ca toți cei care comunică pe tema asta să furnizeze informații corecte, care să nu genereze panică. Se crează întodeaună când există un subiect necunoscut, dar știm foarte clar ce măsuri trebuie luate și cetățenii sunt informați”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Digi24.

Sursă Foto: libertatea.ro

Exit mobile version