Site icon Editia de Dimineata

Strada Armenească, gazda bucureștenilor dornici să cunoască tradițiile, dansurile și bucatele armenești. INTERVIU Armine Vosganian

Mii de oameni au luat cu asalt Strada Armenească la sfârșitul săptămânii trecute. Curioșii au putut lua contactul cu tradițiile, dansurile și bucatele armenești, dar și cu trupe cunoscute precum The Motans sau Moonlight Breakfast.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Armine Vosganian, organizator al Festivalului Strada Armenească, povestește cu ce tradiții au luat contactul bucureștenii, ce înseamnă pentru tinerii armeni acest eveniment și ce bucate au ratat pofticioșii care n-au putut participa la ediția din acest an a festivalului.

Atmosfera

Armine este încântată că anul acesta au participat foarte mulți bucureșteni la festival. „Festivalul Strada Armenească 2019 a fost cu siguranță ediția cu cel mai numeros public și nu doar după ora 17:00, când sunt spectacolele de muzica și dans la scenă, ci și în timpul zilei, chiar de dimineață, de când începea teatrul pentru copii. Publicul a fost, de asemenea, foarte variat. Am văzut mai multe chipuri necunoscute decât audiența noastră obișnuită ceea ce pentru un festival intim ca al nostru înseamnă mult și pentru programul artistic și pentru târg.”, spune tânăra armeancă.

Presiune pentru ediția din 2020

Întrebată ce vor face în anul viitor pentru a atrage și mai mulți participanți, Armine spune că există o presiune pe organizatori, dar este sigură că publicul din 2020 n-o să fie dezamăgit. „Ce vom propune pentru anul viitor este o întrebare grea pentru ca odată ce ai ajuns la un climax și spun acest lucru în raport cu modul in care s-a umplut strada, este foarte dificil sa menții scorul și să nu te repeți. Mă refer în special la repertoriul armenesc. Cu toate astea, sunt sigură că nu vom dezamăgi publicul în ediția ce urmează.”, crede Armine.

Un prilej pentru tinerii armeni să se cunoască

Armine crede că acest festival este foarte important pentru tinerii armeni. „Acest festival înseamnă pentru comunitate cel mai important eveniment al anului, exceptând sărbătorile religioase precum Paștile, Sfântul Grigore Luminătorul în Armenopolis, Gherla sau Sfânta Maria la Mănăstirea Hagigadar în Suceava. Acest festival a dat naștere și altor festivaluri armenești la Tulcea, Bacau și Roman. Pentru generația tânăra cred ca este cel mai important faptul că ne întâlnim și ne cunoaștem, membrii ai diasporei armene din toată țara. Printre voluntarii care organizează festivalul întâlnim tineri care nu sunt armeni, dar cu prilejul festivalului devin hayaser, adică iubitori de cultură armeană.”, explică armeanca.

Ce tradiții au cunoscut bucureștenii

În premieră, bucureștii au putut lua contactul cu cultura armeană vestimentară ca spectacol. „Anul acesta publicul a luat contact pentru prima dată cu cultura armeană vestimentară ca spectacol. Până acum am avut în târgul nostru veșminte armenești, dar reprezentau diaspora din Transilvania. În 2019 am avut spectacole de modă care reprezentau diverse zone din Armenia, fiecare zonă având portul tradițional. Teryan Center, invitații noștri, au arătat, de asemenea, o cerere în căsătorie tradițională armenească cu toate elementele scenografice. Tearyan Center a susținut și ateliere de caligrafie și pictură. Ansamblul Karin ne-a încântat din nou cu dansurile și muzica tradițională cu percuție, zurna și duduk, dar anul acesta ne-a dezvăluit și un dans ritualic cu pumnale, un solo profund al lui Gagik Ginosyan, coregraful ansamblului. Alături de Teryan Center și Karin, festivalul l-a avut ca oaspete pe Bogdan Hovhannisyan, un artist care a finalizat în cadrul celor trei zile un Hacikar (o cruce sculptată în piatră), un tip de sculptură unic în lume, întâlnindu-se doar în arta religioasă armeană. Personajul Vartan Mestugean, gazetarul care a înființat ziarul Ararat, a împărțit ziare și a anunțat activitățile, dar editia 2019 l-a transformat și într-o enciclopedie vie a istoriei armenilor, el apărând spontan în toate tururile ghidate.”, povestește Armine.

Bucate armenești

Întrebată cu ce le poate face poftă bucureștenilor care n-au participat la festival în 2019, Armine vorbește despre bucatele pe care le-au putut degusta participanții. „În materie de mâncăruri, prietenii festivalului au degustat kebap-ul cu vișine, vospov kufte (chifteluțe cu linte), ardei și roșii umplute, prăjituri armenești (marlenka, gatha, baclava), vin de rodie și prajitura festivalului creată de Zobuian.”, spune tânăra armeancă.

Exit mobile version