CITIRE

Străzi colorate din Europa numai bune de cutreiera...

Străzi colorate din Europa numai bune de cutreierat și de fotografiat

Bătrână și frumoasă și plină de culoare, aceasta e Europa, cu sate ascunse, fermecătoare, orășele cochete, case tradiționale și ulițe medievale. O mulțime de locuri încântătoare doar așteaptă să fie privite, cutreierate, fotografiate, arătate. Iată mai jos câteva străzi, piețe, locuri din Europa ce cuceresc prin explozia pastelată de culori.

Rua Nova do Carvalho, Lisabona, Portugalia | credit foto: So Cal Metro, sursa: flickr.com

Rua Nova do Carvalho, Lisabona, Portugalia

Dacă mergi în Lisabona, nu se poate să nu te plimbi și pe strada cea roz. Cunoscută pentru clădirile ei acoperite cu azulejos (plăci ceramice), Lisabona e un labirint de străzi viu colorate, multe dintre acestea fiind în zona veche a orașului. Printre acestea, strada roz, un proiect prin care s-a dorit o restaurare originală a locului, este unică.

Nyhavn, Copenhaga, Danemarca | sursa: wikimedia.org

Nyhavn, Copenhaga, Danemarca

Fără îndoială vechiul port din Copenhaga este unul din cele mai fotografiate, cunoscute și recunoscute locuri din capitala Danemarcei. Canalul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în timpul regelui Christian al V-lea, ca o poartă de ieșire la mare a vechiului oraș aflat între ziduri. Pe lângă casele colorate aliniate de-a lungul canalului – ce nu dau fotografiilor pasionați un răgaz de a lăsa camera din mână – mai sunt de pozat și vechi ambarcțiuni din lemn. La numărul 9 este cea mai veche clădire din port, datată 1681. Iubitorii de povești vor putea fotografia aici și unde a locuit celebrul scriitor danez Hans Christian Andersen.

Colmar, Alsacia, Franța | sursa: foodandpleasure.com

Colmar, Alsacia, Franța

Este considerat unul dintre cele mai fermecătoare orășele din Europa – și poate chiar este, oricum, nimeni nu ar putea spune că este lipsit de farmec. Aflat în apropiere de granița cu Germania, vechiul orășel are un amestec autentic de arhitectură franceză și germană și atrage cu străzile lui pietruite încadrate de vechi și colorate case decorate la exterior cu lemn.  Este de-a dreptul ridicol de pitoresc și continuă să-și vrăjească vizitatorii.

Casa Fericită Rizzi, Brunswick, Germany | sursa: unusualplaces.org

Casa Fericită Rizzi, Brunswick, Germania

Aceasta este cea mai fericită stradă/casă din Europa. În fine, poate că nu este chiar așa, dar arată și se numește așa iar locuitorii din Brunswick au încă un motiv în plus să fie încântați când văd orașul lor îmbrăcat în culori. Exteriorul clădirilor a fost pictat în stil graffiti și are o formă urbană unică. În ciuda faptului că ansamblul nu se încadrează în standardele comune, locul e verde – au fost plantați arbori, iar zona de parcare e plină de biciclete. În plus, se află într-o zonă liniștită a orașului. Cum niciodată nu poate fi toată lumea mulțumită, la fel e și cu această fericită casă numită Rizzi în onoarea artistului James Rizzi care a pictat-o în acest stil original de benzi desenate. Dacă tinerii și cei mici sunt încântați de acest loc, dacă turiștii au toate motivele să vină aici să fotografieze această străduță, cei vârstnici se plâng pentru că liniștea de care se bucurau înainte se pare că devine o amintire.

Burano, Italia| sursa : hola.com

Burano, Italia

Când te plimbi pe străduțele din Burano, una din insulele lagunei venețiene, ești într-un spectacol de culoare. Aflate una lângă alta, de-a lungul canalelor, casele sunt îmbrăcate în tonuri diferite de pasteluri strălucitoare, o varietate de nuanțe ce atrag privirile. Se spune că, la început, pescarii care locuiau în aceste case le-au zugrăvit în diferite culori – acestea se repetau (ca și azi) însă niciodată două case aflate una lângă alta nu aveau aceeași culoare – pentru a le putea vedea atunci când se lăsa ceața și a evita în acest mod să lovească bărcile de mal după ce reveneau de pe mare. Pentru a păstra un model strict de culori, așa cum s-a procedat de la început, rezidenții care vor să-și vopsească locuințele trebuie să trimită o cerere guvernului și doar după ce primesc aprobarea pentru culoarea pe care o pot folosi au dreptul să facă lucrarea.

Stortorget, Stockholm, Suedia| sursa: hola.com

Stortorget, Stockholm, Suedia

Este o micuță piață în Gamla Stan, centrul vechi al orașului Stockholm. De altfel, Stortorget este și cea mai veche piață din capitala Suediei, frecventată azi de zeci de mii de turiști. Dacă te așezi lângă fântâna din piață, privind spre clădirile colorate din piață, vei vedea imediat de ce acestea sunt cele mai fotografiate din tot orașul.

Rue Crémieux, Paris, Franța| sursa: za.pinterest.com

Rue Crémieux, Paris, Franța

O plimbare de câteva momente din agitata Gare de Lyon și ai ajuns într-un loc unde pastelurile domnesc. Este pitoreasca stradă Crémieux, numită după ministrul justiției francez, Adolphe Crémieux, ce se mândrește cu o colecție de case minunat vopsite, elegant  înșiruite, decorate cu vase de flori și la ferestre cu glastre înflorite.

Străzile din Sibiu, Transilvania, România| credit foto: Mira Kaliani

Străduțele din Centrul Vechi al Sibiului, Sibiu, Transilvania, România

Străduțele din Centrul Vechi al Sibiului te poartă prin atmosfera medievală și te cucerește iremediabil cu clădirile din alte vremuri, acum vopsite în diferite nuanțe pastelate. Preferatele mele, printre multe altele: strada Felinarului, strada Pasajul Școlii, pasajul Piața Aurarilor.

Stradelele din Centrul Istoric al Sighișoarei, Transilvania, România| credit foto: Mira Kaliani

Stradelele din Centrul Istoric al Sighișoarei, Mureș, Transilvania, România

Sighișoara are atâta farmec încât problema poate fi la un moment dat că pur și simplu nu te mai poți opri din a cutreiera stradelele ei pline de culoare. În plus, vei avea mereu senzația că ți-a scăpat ceva și nu ai fotografiat și te întorci, te pierzi în labirintul medieval și te lași vrăjit de frumusețea acestei bătrâne atrăgătoare cetăți.

Piața din Poznań, Polonia| sursa: wikiwand.com

Piața din Poznań, Polonia

Centrul Vechi din orășelul polonez Poznań e ticsit cu clădiri frumoase, foste case negustorești pictate acum în tonuri mediteraneene de cer azuriu, verde crud, galben solar. Multe dintre aceste case au fost distruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar refăcute minuțios în anii 1950; fiecare clădire are detalii decorative proprii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.