Editia de Dimineata

Stres de la COVID? La Bruxelles, medicul îți dă rețetă de mers la muzeu, pentru vindecare

Medicii din Bruxelles vor putea prescrie vizite la muzeu ca parte a unui studiu de trei luni menit să refacă sănătatea mintală pe fondul pandemiei de Covid-19. Pacienților tratați pentru stres la spitalul CHU Brugmann, unul dintre cele mai mari din capitala Belgiei, li se vor oferi vizite gratuite la cinci muzee publice din oraș.

Potrivit The Guardian, medicii bruxellezi vor prescrie aceste vizite gratuite la muzee unora dintre pacienții spitalului, a căror sănătate mentală a fost afectată de pandemia de COVID-19. Aceste vizite, individuale sau în grup, ar putea fi extinse și la alte cazuri, de burnout sau alte patologii, dacă acest proiect-pilot dă rezultate bune.

”Criza COVID-19, prin accentuarea stresului, a burn-out-ului și a altor patologii, a confirmat pertinența unui astfel de proiect”, explică specialiștii. ”S-a demonstrat că arta poate fi benefică pentru sănătate, atât cea mentală, cât și cea fizică”.

Delphine Houba, consilier cultural al municipalității, a declarat că au fost inspirați de o schemă din Quebec, Canada, unde medicii pot prescrie până la 50 de vizite de muzeu pe an pacienților. Dacă proiectul de la Bruxelles dă rezultate, el ar putea fi extins la nivel național.

Delphine Houba speră că muzeele private și colecțiile de artă vor oferi și ele acest tip de servicii. ”Sunt convinsă de capacitatea de solidaritate a tuturor muzeelor belgiene către tipurile de public vulnerabil pentru a le oferi acces gratuit și ghidaj”, a spus aceasta. ”Dar decizia le aparține, pe baza rezultatelor experimentului nostru, care vor fi făcute publice anul viitor”, a mai spus ea.

Idei similare de rețele muzeale, utilizate în special pentru ameliorarea suferințe.or persoanelor afectate de demență, a fust experimentate în Marea Britanie. În 2017, un raport al unui grup parlamentar multipartit recunoștea că serviciile publice de sănătate NHS includeau arta pe rețetă, în cadrul programelor lor, și faptul că medicii ar trebui informați în legătură cu dovezile palpabile ale acestor avantaje.

Sursa foto: Danial KalbasiUnsplash
Exit mobile version