Site icon Editia de Dimineata

Stresul cronic, depresia și anxietatea cresc riscul de boli cardiovasculare

Rezultatele preliminare din două noi studii prezentate în cadrul Întâlnirii anuale a Asociației Americane a Inimii (AHA – American Heart Association) 2023, raportate de publicația HealthDay, demonstrează că, pe de o parte – depresia și anxietatea pot accelera apariția factorilor de risc cardiovasculari, precum tensiunea arterială crescută, nivelul ridicat de colesterol și diabetul zaharat, iar pe de altă parte – stresul cronic este asociat cu bolile cardiovasculare (BCV) și blocarea arterelor.

Primul studiu: date de la peste 71.000 de adulți, colectate din 2010 până în 2020.

Sursa foto: Pixabay

Al doilea studiu: 2.700 de adulți fără BCV diagnosticate, urmăriți în medie 12 ani. Participanții au completat zilnic un chestionar pe baza căruia le-a fost calculat scorul de stres cumulat (SSC).

Stresul cronic influențează nu doar prin procesele biologice sănătatea inimii – de ex., cortizolul eliberat afectează glicemia și stimulează inflamația, ci și indirect, prin alegerile legate de stilul de viață pe care o persoană le face în timpul momentelor dificile – de ex., consumul de junk-food, dulciuri, grăsimi în exces afectează sănătatea inimii, dar și alimentează starea psihică precară, care la rândul său influențează stresul cronic – ciclul vicios se repetă la nesfârșit.

 

Exit mobile version