Analizând peste 12.000 de femei de vârstă mijlocie care s-au confruntat cu cel puţin o traumă de-a lungul vieţii, cercetătorii au observat că la persoanele cu simptome de stres posttraumatic, declinul cognitiv are loc de două ori mai rapid decât la cele fără astfel de simptome.
Rezultatele, care au fost publicate la 30 iunie în JAMA, sunt parte din studiul Nurses Health Study II, un amplu studiu longitudinal care a urmărit 116.429 de asistente medicale începând cu anul 1989.
Cele 12.270 de femei cu antecedente de stres posttraumatic ( PTSD) au fost evaluate prin chestionare în perioada 1 martie 2008 – 28 februarie 2010 (participantele aveau la începutul perioadei de urmărire vârsta medie de 61,1 ani).
Persoanele cu simptome de PTSD au prezentat în acest interval de timp un declin cognitiv mai accelerat, determinat prin evaluarea memoriei de învăţare și memoriei de lucru, decât cele fără astfel de simptome. Această asociere nu a putut fi explicată prin alţi factori recunoscuţi ca având impact asupra cogniţiei, precum depresia ori consumul de alcool.
Declinul cognitiv este un factor de risc pentru boala Alzheimer și alte demenţe, precum și pentru diferite probleme de sănătate. Mai multe cercetări sunt necesare pe această temă. Studiul indică faptul că persoanele cu PTSD au nevoie de tratament al simptomelor de stres posttraumatic și că ar putea beneficia de screening al declinului cognitiv.