Site icon Editia de Dimineata

Studiu britanic. Omicron e de cinci ori mai contagioasă decât Delta. Posibil mai blândă? Nu există dovezi!

Pe măsură ce noua variantă a coronavirusului continuă să se răspândească în lume cu viteză, oamenii de știință s-au apucat să refacă scenariile optimiste care sugerau că din 2022, unele țări sau regiuni cu grad mare de imunizare ar putea trece într-o fază finală a pandemiei, în care boala va rămâne prezentă, dar nu va mai pune așa de multe probleme, scrie Reuters.

Acum câteva săptămâni eram optimiști

În urmă cu doar câteva săptămâni, prognozele privind evoluția pandemiei erau relativ optimiste. Experții spuneau că anul viitor, mulțumită vaccinurilor, lumea ar putea să se îndrepte spre sfârșitul pandemiei, după o serie de valuri generate de celelalte variante – Alpha, Beta, Gamma sau Delta.

Țările cele mai favorizate ar fi fost cele cu o proporție mare de populație imunizată, prin vaccinare sau infectare, sau printr-o combinație a celor două.

În aceste țări, potrivit acestor scenarii, COVID ar fi urmat să intre într-o fază endemică, cu eventuale valuri periodice de mai mică intensitate, în care sistemul sanitar nu ar mai fost în pericol de suprasolicitare.

Dar răspândirea accelerată a noii variante cu foarte multe mutații, identificată la sfârșitul lunii noiembrie, subminează aceste speranțe, scrie Reuters.

Riscul de reinfectare, de peste cinci ori mai mare

Riscul de reinfectare cu varianta Omicron este de peste cinci ori mai mare, iar această tulpină nu a dat niciun semn că ar fi mai blândă decât Delta, arată un studiu britanic.

Rezultatele studiului realizat de Imperial College din Londra s-au bazat pe datele Agenției de Securitate Sanitară din Marea Britanie și ale Serviciului Național de Sănătate privind persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în urma unui test PCR în Anglia între 29 noiembrie și 11 decembrie.

Datele analizate s-au bazat pe 333.000 de cazuri, dintre care 122.062 de Delta și 1.846 care au fost confirmate ca fiind varianta de coronavirus Omicron prin secvențierea genomului.

„Nu găsim nicio dovadă (atât pentru riscul de spitalizare, cât și pentru amploarea simptomelor) că Omicron are o gravitate diferită de Delta”, se arată în studiu, deși în acesta se precizează că datele privind spitalizările rămân foarte limitate, arată The Independent.

„Analizând statusul vaccinal, vârsta, sexul, etnia, statutul asimptomatic, regiunea și data prelevării, Omicron a fost asociat cu un risc de 5,4 ori mai mare de reinfectare în comparație cu Delta”, arată studiul.

Protecția oferită de o infecție anterioară împotriva reinfectării cu Omicron poate fi de până la 19%, a precizat Imperial College (ICL) într-un comunicat, menționând că studiul nu a fost încă revizuit de alți oameni de știință.

Eficacitate

Studiul a implicat vaccinurile AstraZeneca și Pfizer. Eficacitatea vaccinării este estimată între 0% și 20% după două doze și între 55% și 80% după doza booster.

Estimările au totușiun grad mare  de incertitudine. Dar Dr. Clive Dix, fostul președinte al Grupului de lucru pentru vaccinuri din Marea Britanie, a declarat că este important să nu se suprainterpreteze datele.

„Concluziile făcute se bazează pe formularea unor ipoteze despre Omicron unde încă nu avem suficiente date”, a declarat Dr. Dix.

„De exemplu, nu avem date despre răspunsul imunitar celular care, probabil, acum este principalul factor al eficacității vaccinurilor. Aceasta este un factor crucial care lipsește din modelarea datelor”, a adăugat acesta.

Unele dintre concluzii sunt diferite de datele care apar din Africa de Sud, unde vaccinurile rezistă bine în prezent împotriva bolilor grave și a deceselor, a spus Dix.

Exit mobile version