Site icon Editia de Dimineata

STUDIU. Ce se întâmplă atunci când sunt administrate două vaccinuri diferite împotriva Covid-19

Un studiu realizat de Universitatea Oxford a analizat efectul administrării a două vaccinuri diferite aceleiași persoane, principala concluzie fiind frecvența mai ridicată a reacțiilor adverse. 

Rezultatele studiului, numit Com-Cov și organizat în Marea Britanie, au fost publicate în Lancet. Studiul a inclus 830 de participanți cu vârsta de cel puțin 50 de ani, din care unii sufereau de diverse afecțiuni.

În cadrul studiului au fost testate 4 combinații: prima doză de vaccin AstraZeneca + a doua doză tot de AstraZeneca; AstraZeneca + Pfizer/BioNTech; Pfizer/BioNTech + Pfizer/BioNTech și Pfizer/BioNTech + AstraZeneca.

Potrivit studiului, administrarea a două vaccinuri diferite (AstraZeneca și Pfizer/BioNTech), indiferent de ordine, este asociată cu o frecvență mai mare a reacțiilor adverse comparativ cu administrarea a două doze din același vaccin.

Astfel, febra a fost raportată de 34% dintre persoanele cărora li s-a administrat o doză de vaccin AstraZeneca și a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech și de 41% din cei cărora le-au fost administrate cele două vaccinuri în ordine inversă.

Spre comparație, doar 10% dintre persoanele care au primit ambele doze de vaccin AstraZeneca au raportat febră și 21% dintre cei care au primit 2 doze de vaccin Pfizer/BioNTech.

Diferențe similare au fost observate și pentru alte simptome, precum frisoane, oboseală, durere de cap, dureri articulare și musculare.

Totuși, și în cazul combănării vaccinurilor, simptomele s-au manifestat o perioadă scurtă de timp, iar cercetătorii nu au identificat probleme privind siguranța administrării la persoanele înrolate, mai arată studiul.

Sunt exact tipurile de reacții adverse pe care le așteptăm la vaccinuri și sunt în general aceleași reacții pe care le vedem și la schema standard de vaccinare. Singura diferență este că reacțiile sunt mai frecvente”, a afirmat Matthew Snape, autor al studiului și profesor asociat de pediatrie la Universitatea Oxford, citat de The Guardian.

 

Exit mobile version