Site icon Editia de Dimineata

Șase mii de euro, ca să te reinfectezi cu SARS-CoV-2 (STUDIU)

Răspunsul imunitar necesar pentru protejarea oamenilor împotriva reinfectării cu SARS-CoV-2 va fi explorat în cadrul unui nou studiu de provocare umană. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au anunțat că au obținut aprobarea; recrutarea este de așteptat să înceapă în următoarele câteva săptămâni.

Studiile de provocare umană implică expunerea deliberată a persoanelor sănătoase la un organism cauzator de boli, într-un mod atent controlat; aceste studii s-au dovedit valoroase în înțelegerea și abordarea multor afecțiuni, de la malarie la tuberculoză și gonoree.

Primele studii de provocare umană pentru COVID-19 au început anul acesta; ele iau în considerare cantitatea de virus cea mai mică necesară pentru a provoca infecția în rândul persoanelor care nu au avut boala înainte.

Virusul intră prin nas

Scopul acestui studiu este de a determina ce fel de răspuns imun previne reinfectarea. Echipa va măsura nivelurile diferitelor componente ale răspunsului imun al participanților, inclusiv celulele T și anticorpii, și apoi va urmări dacă participanții au fost reinfectați atunci când sunt expuși la virus.

Participanții trebuie să fie sănătoși, cu risc scăzut de COVID-19, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani și trebuie să fi fost infectați cu coronavirusul cu cel puțin trei luni înainte de aderarea la proces. Pe lângă faptul că au făcut anterior un test PCR pozitiv, subiecții trebuie să aibă și anticorpi împotriva COVID-19. Este probabil ca majoritatea participanților să fi fost infectați anterior cu tulpina inițială a virusului.

Prima fază a studiului va implica 24 de participanți împărțiți în grupuri care vor primi, prin nas, tulpina originală a coronavirusului. Ideea este de a începe cu o doză foarte mică și, dacă este necesar, de a crește doza.

A doua fază a studiului – așteptată să înceapă în vară – va implica un nou grup de participanți și va studia îndeaproape răspunsul lor imunitar înainte și după expunerea la virus, precum și nivelul virusului și simptomele la cei care se reinfectează.

Sub observație 12 luni

În cazul în care reinfectarea este confirmată sau simptomele apar, în ambele faze ale studiului, participanților li se va administra un tratament cu anticorpi monoclonali.

Participanților li se vor oferi aproape șase mii de euro pentru studiul complet, deoarece fiecare voluntar va trebui să intre în carantină timp de cel puțin 17 zile în timpul procesului și să fie urmărit timp de 12 luni. Studiul ar putea nu numai să dezvăluie ce nivel al diferitelor aspecte ale răspunsului imun sunt necesare pentru a preveni reinfectarea, ci și să arate durabilitatea protecției și să ajute la dezvoltarea de tratamente și vaccinuri.

Studiile de provocare umană pot fi făcute în condiții de siguranță și etic, pentru a accelera descoperirile în cercetarea bolilor infecțioase și a vaccinurilor.

Exit mobile version