Hipovitaminoza D creşte riscul de deces, iar corectarea acesteia scade mortalitatea, conform unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine. Cu cât deficitul de vitamină D este mai sever, cu atât riscul de deces este mai ridicat.
Nivelul scăzut de vitamină D s-a asociat cu mortalitatea de toate cauzele, precum şi cu cea cardiovasculară, respiratorie şi prin cancer. În acest context, se recomandă prevenția deficitului de vitamină D, precum și evaluarea concentraţiei sale pentru a diagnostica o eventuală hipovitaminoză D. Studiul s-a desfășurat în cadrul University of South Australia.
Pe o perioadă de supraveghere de 14 ani, s-a constat că riscul de deces a scăzut semnificativ odată cu creşterea nivelului de vitamină D, iar cele mai puternice efecte au fost constate la persoanele cu deficit sever, sub 25 nmol/L.
Riscul de deces a fost cu 36% mai crescut la persoanele care au avut un nivel de vitamină D de 25 nmol/L, faţă de cei cu o concentraţie de 50 nmol/L.
Deficitul vitaminei D afectează, la nivel mondial, aproximativ un miliard de oameni. Expunerea adecvată la soare și o dietă corespunzătoare sunt esențiale pentru menținerea nivelului seric al vitaminei D în limite normale. Deși a fost evidențiată asocierea dintre deficitul de vitamină D și mortalitatea crescută, relația de cauzalitate nu a putut fi stabilită prin prin studii observaţionale.
Noul studiu a inclus peste 300 000 de persoane din UK Biobank, pentru care au fost disponibile datele genetice şi evaluări ale nivelului de vitamină D, scrie raportuldegarda.ro.
Rezultatele studiului indică importanţa creşterii nivelului de vitamină D la persoanele care au o concentraţie mai scăzută de 50 nmol/L. Nu este necesară creşterea concentraţiei peste acest prag. Creşterea nivelului de vitamină D peste 75 nmol/L nu a adus beneficii suplimentare asupra reducerii mortalităţii.