Site icon Editia de Dimineata

Studiu despre copiii lăsați lăsați în urmă în România: Cola cu pufuleți la micul-dejun

Fenomenul migrației lasă răni adânci în rândul părinților și mai ales al copiilor, care sunt nevoiți să stea despărțiți luni întregi, uneori chiar ani, de cei plecați din țară pentru a asigura un trai mai bun familiei. Aproape un sfert dintre copiii români care au acum vârste între 0-17 ani împliniți au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate, arată datele unui studiu național complex realizat de Organizația Salvați Copiii România.

Abandonul declanșează sentimente de tristețe și somatizare și poate ajunge chiar până la infracționalitate, arată o cercetare realizată de sociologul Ana Bulai pentru Organizația Salvați Copiii România.

Cercetare sociologică privind județele din zona de vest a țării

La Timișoara a fost lansat primul studiu regional privind fenomenul copiilor rămași singuri în țară, în urma migrației economice a părinților. Cercetarea sociologică a vizat județele din zona de vest a țării, scrie Tion.

Potrivit reprezentanților Organizației Salvați Copiii, cifrele reale ale copiilor care nu cresc alături de părinții lor plecați să muncească în Occident le depășesc de nouă ori pe cele oficiale.

Unul din cinci copii din regiunea de Vest are mama plecată la muncă în străinătate. 1 din 14 copii are ambii părinți plecați afară.

„Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, și ceea ce ne impactează și ne doare foarte tare, este că au risc semnificativ mai mare de regres școlar, de a fi implicați în fenomene nedorite de violență școlară, absenteism, abandon școlar sau consum de substanțe dăunătoare.

Iar efectul psihologic asupra copiilor este deosebit de grav. De multe ori am întâlnit copii cu sentimente de însingurare, anxietate, depresie și multe care derivă de aici”, a spus Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Potrivit anchetei, vârsta medie a copilului la prima plecare a mamei este de șapte ani. Cele mai multe mame aleg Austria, Germania și Italia, unde majoritatea lucrează în servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice, agricultură și menaj.

Fără soluții viabile

Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a subliniat că autoritățile și-au dat seama de importanța problematicii copiilor și că fenomenul migrației lasă răni adânci asupra părinților și a copiilor.

Sociologul Ana Bulai, care a realizat această cercetare sociologică, a 371-a din cariera sa, a prezentat drama copiilor despărțiți de părinți, care în unele cazuri ajung să se hrănească total inadecvat.

„Ceea ce nu vedeți sunt foarte multe cazuri de copii cărora li se gâtuie vocea când vorbesc despre părinții lor, cărora le tremură mânuțele când își desenează familia, care nu dorm nopțile pentru că nu au primit vești de la mama și de la tata.

Peste 500.000 de copii din România trec prin această situație. Cele nouă miliarde de dolari care vin anual ca renitențe din partea părinților nu țin loc nici de mamă, nici de tată, nici de educație.

Criminalitatea în rândul mai ales a minorilor cu părinți plecați în străinătate a crescut semnificativ. La nivel regional, avem 48.000 de copii cu părinți plecați străinătate, este o cifră de nouă ori mai mare comparativ cu datele de la Protecția Copilului.

Aș vrea să subliniez cât de importante au fost mesele pe care Organizația Salvați Copiii le aduce în programul Școală după școală.

Copiii ne-au vorbit despre mâncarea pe care o mănâncă acasă și o mănâncă la centru în niște termeni greu de înțeles pentru cineva care are un confort minimal.

Pufuleți cu Cola

Faptul că te scoli și mănânci pufuleți cu Cola cât mama este plecată, dimineața, la prânz și seara, dar descoperi șnițelul cu piure și nu îți vine să crezi cât este de bun înseamnă mai mult decât povestea pe care v-am spus-o eu aici. Înseamnă un suport extraordinar de important mai ales pentru acești copii cu mamă plecată.

Este impresionant nivelul de somatizare, durerea fizică, frica pe care o simt când părinții lor pleacă în străinătate”, a afirmat sociologul Ana Bulai în cadrul întâlnirii ce a avut loc la Timișoara.

Medicul Mihai Gafencu, președintele filialei Timiș a Organizației Salvați Copiii România, a afirmat că „fără consimțământ (n.r. – al părinților) lăsăm copilul fără un drept fundamental, dreptul la viață și un drept la sănătate.

Nu mai aduc în discuție vaccinarea copiilor și consimțământul necesar pentru această situație. Nu mai aduc în discuție transfuzia sanguină. Dacă este să mă refer doar la situațiile medicale ne dăm seama cât de important este ca copilul să aibă protecție legală, să aibă drepturile apărate și un reprezentant aproape”.

Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%) sunt primele trei destinații de migrație pentru muncă în cazul femeilor; în cazul bărbaților, acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%). Aproape o treime dintre copiii care au fost întrebați (31%) declară că nu au fost de acord cu plecarea părintelui (părinților) la muncă în străinătate.

Exit mobile version