Site icon Editia de Dimineata

Studiu: Jumătate dintre refugiații ucraineni se luptă cu depresia și anxietatea

De la începutul atacului rusesc din luna februarie a anului trecut, în Cehia au intrat deja aproape o jumătate de milion de ucraineni. Au fost obligați să fugă, și-au pierdut casele, pe cei dragi și adesea s-au confruntat în mod direct cu agresiunea violentă. Toate aceste experiențe și-au pus amprenta asupra lor.

Cercetările efectuate în rândul refugiaților de către Institutul Național de Sănătate Mintală (NUDZ) au relevat că aproape jumătate dintre aceștia suferă de simptome specifice bolilor mintale, mai precis depresiei și anxietății. Totuși, în mod normal aceștia nu apelează la ajutor calificat.

Simptomele depresiei sunt în mod natural legate de experiențele asociate cu invazia rusă și includ tulburările de somn, imaginea de sine negativă, sentimentul de deznădejde și oboseala.

Anxietatea se manifestă de obicei prin nervozitate, teamă, neliniște sau iritabilitate. În același timp, autorii cercetării adaugă că mai puțin de o treime dintre cei care suferă de simptomele descrise mai sus le consideră un semn de boală psihică.

Acest lucru este confirmat și de numărul de cazuri în care refugiații din Republica Cehă au apelat la ajutor specializat psihologic sau psihiatric. La data cercetării, doar trei la sută dintre respondenți apelaseră la acest ajutor, scrie publicația Zdravotnický deník din Republica Cehă.

Nivelul de depresie și anxietate în rândul refugiaților ucraineni reflectă puternic condițiile în care aceștia trăiesc în Republica Cehă. Cei care locuiesc în apartamente standard, nu în pensiuni, care au mijloace materiale și au locuri de muncă (care, preferabil, se potrivesc cu calificările lor), nu sunt expuși unui risc la fel de ridicat în ceea ce privește bolilor mintale cum sunt cei în cazul cărora oricare dintre aceste aspecte sunt insuficient satisfăcute.

Munca reprezintă un factor important pentru sănătatea mintală. Conform constatărilor institutului, refugiații care sunt actualmente șomeri prezintă un risc cu 50% mai mare de depresie sau anxietate moderată decât cei care lucrează de la distanță în Ucraina. Statutul de angajat poate servi, de asemenea, ca o modalitate mai bună de integrare în societate.

Desigur, un aspect esențial pentru ucraineni ca să găsească un loc de muncă în țara unde s-au refugiat este cunoașterea limbii cehe.

„Necunoașterea limbii cehe înseamnă cel mai adesea șomaj sau o muncă mai puțin calificată”, informează NUDZ. Tinerii, femeile și persoanele care locuiesc singure sau cele ai căror parteneri/partenere au rămas în Ucraina prezintă un risc mai ridicat.

Sursa: Zdravotnický deník, Republica Cehă

Exit mobile version