Site icon Editia de Dimineata

Studiu: legăturile conjugale și prietenii fac bine la sănătate

În baza unor studii recente, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că a locui izolat, cu puține contacte sociale, poate dăuna sănătăţii noastre cel puțin la fel de mult ca obezitatea sau tensiunea arterială ridicată.

Deja într-un studiu publicat la sfârșitul anilor ’70 efectuat pe 7.000 de bărbați și femei din Alameda County, în California, studiu care a început în 1965, autorii au observat că persoanele izolate de ceilalţi aveau aproximativ de trei ori mai multe probabilităţi de a muri în timpul celor nouă ani de monitorizare, decât persoanele cu legături sociale solide.

O diferență de supraviețuire care nu are nimic de-a face cu vârsta, sexul, obiceiurile și starea de sănătate fizică. Dimpotrivă, autorii au constatat că persoanele care aveau legături sociale intense, dar un stil de viață nesănătos (fumat, obezitate, sedentarism) trăiau oricum mai mult decât persoanele cu puține legături sociale care aveau un stil de viaţă mult mai sănătos. Iar pentru a face bingo, e destul să combinăm socializarea cu adoptarea unui stil de viață sănătos, scrie Rador.

Recent, două studii realizate de William Chopik de la Universitatea de Stat din Michigan, confirmă faptul că puterea prieteniei se consolidează odată cu vârsta și că poate fi mai importantă decât relațiile de familie. În studiile sale, Chopik a analizat aproape 280.000 de oameni din aproape 100 de ţări şi a constatat că la persoanele în vârstă, prieteniile reprezintă un factor de sănătate şi fericire mult mai puternic decât relaţiile cu membrii familiei.

Astfel, într-un un studiu privind relațiile și bolile cronice la care au participat aproape 7.500 de americani aflaţi cu vârste înaintate, rolul jucat de prietenie a ieşit în evidenţă extrem de puternic. Participanții la studiu au raportat că atunci când amiciţia reprezenta o sursă de tensiune aveau mai multe boli cronice, în timp ce atunci când prietenii erau un sprijin, şi calitatea vieţii lor era mult mai bună.

Potrivit lui Chopik, exact caracterul opțional al acestor relații face ca ele să fie atât de importante. De-a lungul timpului menținem prieteniile care ne plac și care ne fac să ne simțim bine și încetul cu încetul renunţăm la celelalte.

Iar la o vârstă mai înaintată, eventual după un doliu sau după destrămarea relațiilor de familie, rolul prieteniilor devine crucial pentru prevenirea singurătăţii și pentru a beneficia de confort, de consiliere şi de sprijin. Şi relațiile de familie sunt de multe ori la fel de plăcute, numai că uneori au implicații neplăcute, sau pot deveni monotone.

„Acum, încep să apară din ce în ce mai multe studii care demonstrează cât de importantă este prietenia pentru adulţi, mai ales odată cu trecerea anilor”, explică Chopik. ” Iar toate aceste studii demonstrează că prieteniile au o mai mare importanţă asupra fericirii de zi cu zi decât relaţiile conjugale sau cele familiare”

Exit mobile version