Site icon Editia de Dimineata

Studiu. Nu există o cantitate sigură de carne procesată care să poată fi consumată

Experții în nutriție au reacționat la nou studiu privind legătura dintre dietă și riscul unor boli majore, inclusiv cancer, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Există dovezi puternice că „nu există o cantitate sigură” de carne procesată de consumat, spun aceștia.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, riscuri crescute cauzate de consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și acizi grași trans.

Au fost analizate date din peste 60 de studii anterioare privind relația dintre carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr și acizii grași trans din dieta unei persoane și riscul de diabet de tip 2, cancer colorectal și cardiopatie ischemică, care reduce fluxul cu sânge a inimii și limitează aportul oxigenul și substanțe nutritive.

Consumul obișnuit, chiar și în cantități mici, de carne procesată, băuturi zaharoase și acizi grași trans este legat de un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, cardiopatie ischemică și cancer colorectal”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Demewoz Haile, cercetător la Institutul pentru Indicatori și Evaluare a Sănătății din Seattle, potrivit cnn.com.

Datele au arătat că persoanele care consumau doar un hot dog pe zi, în ceea ce privește carnea procesată, aveau un risc cu 11% mai mare de diabet de tip 2 și un risc cu 7% mai mare de cancer colorectal decât cele care nu consumau deloc. Iar consumul zilnic echivalentului a aproximativ 350 ml de suc pe zi a fost asociat cu o creștere cu 8% a riscului de diabet de tip 2 și cu un risc cu 2% mai mare de cardiopatie ischemică.

Această cercetare recentă a arătat din nou – și în concordanță cu cercetările anterioare – că, pentru a obține beneficii pentru sănătate, este cel mai bine să se evite sau să se minimizeze consumul obișnuit al cărnii procesate, al băuturilor îndulcite cu zahăr (SSB) și al acizilor grași trans produși industrial (TFA)”, a declarat Dr. Nita Forouhi, șefa departamentului de epidemiologie nutrițională de la Universitatea din Cambridge, Regatul Unit.

Riscul a crescut odată cu creșterea consumului; iar pentru consumul de carne procesată, datele au arătat că nu există o „cantitate sigură”, a adăugat ea .

Carnea procesată este adesea tratată cu nitriți, care sunt transformați în nitrozamine cancerigene în stomac.

Consumul de băuturile zaharoase  duce la o modalitate rapidă de a consuma cantități mari de zahăr care poate cauza creșterea în greutate, dar influențează și căile metabolice care afectează riscul de boli de inimă și diabet.

O dietă bună nu înseamnă doar ce trebuie evitat. Este important să consumăm și nutrienți buni, spun specialiștii.

Exit mobile version