Site icon Editia de Dimineata

STUDIU. O treime dintre cei care au avut Covid-19 nu dezvoltă anticorpi

Dacă ai trecut prin boală nu ești neapărat protejat, arată un studiu recent.

Studiul, publicat în revista Emerging Infectious Disease, a constatat că 36% dintre cei care au avut Covid-19 nu au în sânge anticorpi împotriva sindromului respirator acut sever cu coronavirus 2 (SARS-CoV-2).

Înseamnă mai mult de o treime, cu alte cuvinte, este un procentaj considerabil și o nouă dovadă că trebuie să vă vaccinați chiar dacă ați avut boala.

Pentru studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea Pennsylvania, condusă de dr. Weimin Liu și Beatrice Hahn (autor principal) a analizat mostre de sânge de la 72 de persoane care au fost testate pozitiv cu RT-PCR. Doar două nu avuseseră simptome, 13 (18%) făcuseră o formă ușoară, 48 (67%) una moderată, iar 9 (12%) una severă. S-au așteptat trei săptămâni după simptome pentru a se preleva sânge de la fiecare persoană.

Numai 46 dintre cele 72 au avut în cele din urmă anticorpi detectabili împotriva proteinei spike a coronavirusului. Iar volumul de anticorpi a diferit semnificativ, de la 182 la peste 312.500.

Rezultate similare au fost găsite pentru anticorpi împotriva altor componente ale virusului. 26 (36%) au rămas seronegativi, însemnând că nu au avut niveluri detectabile de asemenea anticorpi în sânge, chiar după prelevarea mai multor mostre de sânge.

Cercetătorii au mai constatat că cei care NU au dezvoltat anticorpi erau în medie cu 10 ani mai tineri decât ceilalți. Studiul a mai arătat că aceia care avuseseră încărcături virale mai mici în tractul respirator puteau avea mai puțini anticorpi în sânge.

Exit mobile version