Site icon Editia de Dimineata

Studiu: Oamenii au mai multa empatie pentru câini decât pentru oameni

Cercetătorii au confirmat că oamenii au mai multă empatie pentru câini decât pentru alți oameni.

Conform unor studii, este mai probabil să empatizăm cu câinii care au probleme decât cu oamenii aflați în dificultate.

Harrison’s Fund a realizat un experiment acum trei ani pentru a testa dacă oamenii au mai multe șanse să doneze bani pentru a ajuta câinii sau oamenii și au ajuns la concluzia că este prima variantă este cea pentru care optează cele mai multe persoane.

Cercetătorii au tipărit două anunțuri, ambele reprezentând întrebarea: „Ai da 5 £ pentru al salva pe Harrison de la moartea lentă și dureroasă?”

Singura diferență dintre anunțuri a fost imaginea – unul prezentându-l pe Harrison ca un băiat, altul ca pe un câine, iar cățelul Harrison a fost cel care a primit cele mai multe donații.

Această idee este susținută de un alt studiu recent despre compasiunea umană-câine, care a concluzionat că suntem mai deranjați de povestirile cu câini care sunt bătuți sau răniți decât cu oameni care trec prin aceleași lucruri.

De data aceasta, cercetătorii Jack Levin și Arnold Arluke, de la Universitatea Northeastern din Boston, au dat celor 240 de participanți unul din cele patru rapoarte false din ziare. Articolele au descris un atac „cu o bâtă de baseball de către un atacator necunoscut”. A continuat: „Sosind la fața locului la câteva minute după atac, un ofițer de poliție a găsit victima cu un picior rupt, cu multiple tăieturi și  inconștient”.

Dar, în fiecare versiune, victima era diferită – era vorba de un copil în vârstă de un an, de un adult de 30 de ani, de un cățeluș sau de câine adult de șase ani.

Raportul, publicat în revista Society & Animals, arată că participanților li sa cerut să-și descrie emoțiile folosind întrebări standard pentru a măsura empatia. Participanții care au citit o poveste despre un copil, un câine sau un cățel au măsurat niveluri similare de empatie, dar omul adult a provocat mai puțină empatie: „Respondenții au fost semnificativ mai puțin afectați atunci când au fost victimizați adulții, în comparație cu copiii, câinii și câinii adulți. Numai în raport cu copilul victimă, câinele adult a primit scoruri mai mici de empatie”, au spus cercetătorii.

Ei au concluzionat că mulți oameni consideră că animalele de companie sunt egali cu membrii umani ai familiei lor: „Subiecții nu și-au privit câinii ca animale, ci mai degrabă ca” copii cu blană „sau membrii de familie alături de copiii umani”.

De asemenea, este sugerat că sunt mai multe șanse să simțim empatie pentru o victimă dacă o considerăm neputincioasă și incapabilă să se ocupe de ea însăși.

Exit mobile version