Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP arată că aproape 60% dintre românii care vin la cursuri de formare profesională preferă să lucreze în sectorul privat, considerând că salariile sunt mai mari, în timp ce aproximativ 40% optează pentru cel public.
76% dintre angajaţii care câştigă peste 12.000 de lei pe lună sunt încadraţi în sectorul privat. Aşadar, tinerii predomină în companiile private, 82% dintre respondenţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani activând în acest sector.
54% dintre persoane din sectorul privat susțin că lucrează în domeniul studiilor finalizate, în schimb 75% dintre persoane sunt în sectorul public.
În sectorul public, majoritatea persoanelor sunt de vârstă mai înaintată. 54% dintre persoanele din categoria de vârstă 46-55 ani şi 53% dintre cele din categoria 56-65 ani lucrează în sectorul public. În contrast, în sectorul privat predomină tinerii: 82% au vârsta între 18 şi 25 ani, iar 75% au vârsta între 26 şi 35 ani.
“Din totalul de 1.205 de respondenţi care lucrează în sectorul privat, 61% nu şi-ar dori să lucreze în sectorul public. Românii nu îşi doresc să lucreze la stat pentru că în sectorul privat nu doar că beneficiază de salarii mai mari, dar se simt şi mai apreciaţi de angajatori şi mai motivaţi să îşi depăşească limitele profesionale, comparativ cu angajaţii din sectorul public. Totodată, sectorul privat angajează mai mulţi tineri decât sectorul public. Însă, în ambele cazuri, indiferent unde lucrează, cea mai mare temere a angajaţilor este aceea de a nu mai avea timp pentru viaţa personală, ceea ce ar trebui să ridice un mare semn de întrebare”, a precizat Bogdan-Costin Fârşirotu, preşedintele Centrului de Formare APSAP, citat de news.ro.
Angajații atât din sectorul public și cel privat se simt motivați de flexibilitatea programului și echilibrul dintre viața personală, respectiv 48% dintre persoane se simt motivate de acest lucru iar din sectorul public 29%.