Site icon Editia de Dimineata

Studiu: Stopul cardiac este mai periculos dimineața decât seara

O criză cardiacă produsă dimineaţa riscă să fie mai gravă decât una care are loc seara, potrivit unui studiu publicat de revista britanică Heart Journal, a grupului British Medical Journal.

Cercetători madrileni, conduşi de Dr Borja Ibanez, de la Centrul Naţional pentru Cercetare Cardiovasculară /CNIC/, au căutat să stabilească ce impact poate avea momentul atacului asupra extinderii afecţiunii pe care o antrenează şi în special asupra ţesuturilor rămase inerte printr-o întrerupere prelungită a afluxului de sânge.

Pentru a o măsura, ei au studiat nivelurile unei enzime în sângele a 811 pacienţi internați în unitatea pentru îngrijiri coronariene a spitalului San Carlos din Madrid, între 2003-2009.

Pacienţii care aveau o cantitate mai mare de ţesuturi distruse – ceea ce este cu atât mai grav pentru persoana afectată – erau cei care suferiseră un infarct între ora 6 dimineaţa şi amiază, la care nivelul enzimelor era superior cu 21 % celui al pacienţilor afectaţi între ora 18 şi miezul nopţii.

Dintre cei 811 pacienţi, 269 avuseseră un atac între ora 6 şi amiază, 240 între amiază şi ora 18, iar 161 între ora 18 şi miezul nopţii.

Sursa foto: pixabay.com

Exit mobile version