Site icon Editia de Dimineata

SUA încearcă să împiedice Iranul să furnizeze drone pentru Rusia

Administrația Biden a lansat un amplu efort pentru a opri capacitatea Iranului de a produce și livra drone Rusiei pentru a le folosi în războiul din Ucraina. Acesta se alătură efortului american de ani de zile pentru a tăia accesul Teheranului la tehnologia nucleară, scrie Boston Globe.

În interviurile acordate în Statele Unite, Europa și Orientul Mijlociu, o serie de oficiali din domeniul serviciilor de informații, al armatei și al securității naționale au descris un program american în expansiune care urmărește să blocheze capacitatea Iranului de a fabrica dronele, să îngreuneze posibilitatea rușilor de a lansa avioanele „kamikaze” fără pilot și – dacă toate celelalte eșuează – să le ofere ucrainenilor apărarea necesară pentru a le doborî din cer.

Ultimele săptămâni

Amploarea efortului a devenit mai clară în ultimele săptămâni. Administrația și-a accelerat demersurile pentru a priva Iranul de componentele de producție occidentală necesare pentru fabricarea dronelor vândute Rusiei, după ce a devenit evident, în urma examinării epavelor dronelor interceptate, că acestea sunt asistate de tehnologie made-in-America.

Forțele americane ajută armata ucraineană să țintească locurile unde dronele sunt pregătite pentru lansare – o sarcină dificilă, deoarece rușii mută locurile de lansare de la un loc la altul, de la terenuri de fotbal la parcări. Iar americanii se grăbesc să introducă noi tehnologii concepute pentru a avertiza din timp asupra roiurilor de drone care se apropie, pentru a îmbunătăți șansele Ucrainei de a le doborî, cu orice, de la focuri de armă la rachete.

Dar toate cele trei abordări s-au lovit de provocări profunde, iar demersul de a tăia piesele critice pentru drone se dovedește deja la fel de dificil ca și demersul vechi de zeci de ani de a priva Iranul de componentele necesare pentru a construi centrifugele delicate pe care le folosește pentru a îmbogăți uraniu de calitate apropiată de cea a bombei. Oficialii americani din domeniul informațiilor au declarat în ultimele săptămâni că iranienii aplică programului de drone expertiza lor în ceea ce privește modul de răspândire a fabricării de centrifuge nucleare în întreaga țară și de a găsi tehnologii „cu dublă utilizare” pe piața neagră pentru a evita controalele la export.

Un producător cheie

De fapt, una dintre companiile iraniene menționate de Marea Britanie, Franța și Germania ca fiind un producător cheie al unuia dintre cele două tipuri de drone cumpărate de ruși, Qods Aviation, apare de ani de zile pe listele ONU de furnizori ai programelor nucleare și de rachete ale Iranului. Compania, care este deținută de armata iraniană, și-a extins linia de drone în ciuda valurilor de sancțiuni.

Lupta administrației pentru a se ocupa de dronele furnizate de Iran vine într-un moment important al războiului, chiar în momentul în care Ucraina își folosește propriile drone pentru a lovi adânc în Rusia, inclusiv un atac în această săptămână asupra unei baze care găzduiește unele dintre bombardierele strategice ale țării. Și vine în timp ce oficiali de la Washington și Londra avertizează că Iranul ar putea fi pe cale să furnizeze Rusiei rachete, contribuind la atenuarea penuriei acute a Moscovei.

Oficialii din cadrul alianței occidentale spun că sunt convinși că Iranul și Rusia, ambele izolate de sancțiunile conduse de SUA, construiesc o nouă alianță de conveniență. Un oficial militar de rang înalt a declarat că acest parteneriat s-a adâncit rapid, după ce acordul Iranului de a furniza drone rușilor vara trecută „l-a salvat pe Putin”.

Noi sancțiuni

Administrația Biden, după ce a abandonat speranțele de a revigora acordul nuclear din 2015 cu Teheranul, a adăugat noi sancțiuni la fiecare câteva săptămâni.

În efortul de a opri atacurile cu drone, consilierii lui Biden angajează, de asemenea, un aliat cu o lungă istorie de subminare a programului nuclear iranian: Israelul.

În cadrul unei întâlniri video securizate de joia trecută cu cei mai importanți oficiali israelieni din domeniul securității naționale, al armatei și al serviciilor de informații, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, „a discutat despre relația militară tot mai strânsă a Iranului cu Rusia, inclusiv despre transferul de arme pe care Kremlinul le desfășoară împotriva Ucrainei, vizând infrastructura civilă a acesteia, și despre furnizarea de către Rusia de tehnologie militară Iranului în schimb”, a precizat Casa Albă într-un rezumat al întâlnirii. Declarația nu a oferit detalii despre modul în care cele două țări au decis să abordeze problema.

Dar faptul că administrația a ales să evidențieze discuția, în cadrul unei reuniuni trimestriale axate în mod normal pe perturbarea capacităților nucleare ale Iranului, a fost notabil. Israelul și Statele Unite au o istorie îndelungată de operare împreună în abordarea amenințărilor tehnologice care emană de la Teheran. Împreună au dezvoltat unul dintre cele mai faimoase și mai sofisticate atacuri cibernetice din lume, folosind un cod informatic care a fost numit ulterior „Stuxnet”, pentru a ataca instalațiile de centrifugare nucleară ale Iranului.

Interesul Iranului pentru drone datează de mai bine de trei decenii, când țara a căutat modalități prin care să poată monitoriza și hărțui navele din Golful Persic. Mohajer I, un predecesor al uneia dintre dronele vândute acum rușilor, a efectuat primul său zbor în 1986.

Ghinionul din 2011

Progresul a fost lent, dar este posibil să fi fost ajutat în 2011, când Agenția Centrală de Informații a luat un RQ-170 invizibil și neînarmat din flota Pentagonului din Afganistan și l-a trimis deasupra Iranului, în ceea ce părea a fi un efort de a cartografia unele dintre sutele de tuneluri săpate de iranieni pentru a ascunde elemente ale programului lor nuclear.

O defecțiune a dus la aterizarea aeronavei în deșert, iar fostul președinte Barack Obama a luat pentru scurt timp în considerare posibilitatea de a trimite o echipă Navy SEAL pentru a o arunca în aer înainte ca aceasta să cadă în mâinile inginerilor iranieni, au raportat ulterior oficiali de rang înalt. El a decis să nu-și asume acest risc, iar în câteva zile iranienii au defilat cu drona pe străzile tehranului, o victorie propagandistică.

Dar oficialii americani din serviciile de informații au concluzionat mai târziu că aeronava s-a dovedit a fi probabil un câștig pentru proiectanții iranieni de drone, care au putut face inginerie inversă a aparatului.

Exit mobile version