Site icon Editia de Dimineata

SUA și aliații se pregătesc pentru un guvern ucrainean în exil și o insurecție de lungă durată

Armata ucraineană a arătat o rezistență incredibilă și o putere de apărare feroce în fața forțelor ruse invadatoare, dar, după două săptămâni de conflict, atât la Washington, cât și în capitalele europene oficialii prevăd deja că armata rusă va recupera teren și se pregătește pentru o lungă și sângeroasă acțiune.

Statele Unite și aliații europeni pregătesc să îl evacueze din țară pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe membrii guvernului său, care ar urma să conducă din Polonia un război de gherilă împotriva forțelor ruse, scrie Washington Post.

Aliații se pregătesc pentru un scenariu în care rușii vor prelua controlul Kievului și al unor teritorii importante importante din Ucraina și plănuiesc susținerea unui guvern care să conducă mișcarea de rezistență din exil, scrie sursa citată.

Armele pe care Statele Unite le-au furnizat armatei Ucrainei și care continuă să ajungă în țară ar fi cruciale pentru succesul unei mișcări insurgente. Administrația Biden a cerut deja Congresului să accepte un pachet de ajutoare umanitare și militare în valoare de 10 miliarde de dolari.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi esențial în acest plan, au spus oficialii citați, pentru a motiva ucrainenii care trăiesc sub ocupația rusă să lupte în continuare cu un inamic mai puternic și mai bine echipat.

„Facem o planificare de urgență acum pentru fiecare posibilitate”, inclusiv un scenariu în care Zelenski stabilește un guvern în exil, în Polonia, a spus un oficial al administrației Biden, sub protecția anonimatului.

Până acum, presa și oficiali din Rusia au transmis de mai multe ori că Zelenski a părăsit Ucraina și a fugit în Polonia, însă președintele ucrainean a dezmințit aceste informații și a filmat biroul său, pentru a demonstra că se află în continuare la Kiev.

 

Exit mobile version