Site icon Editia de Dimineata

O „Super-Terra” de 10 miliarde de ani, găsită în galaxia noastră. Dovadă că au existat și alte vieți în Univers?

Astronomii au găsit un „Super-Pământ” stâncos, fierbinte, care există dintr-un moment aproape de cel al formării galaxiei noastre, Calea Lactee. La aproximativ 280 de ani lumină distanță de noi, TOI-561b este o formațiune stâncoasă, cu o treime mai mare decât Pământul, care orbitează complet în jurul stelei sale în doar 10,5 ore.

Se crede că planeta are o vechime de aproximativ 10 miliarde de ani, deci este de două ori mai „bătrână” decât Sistemul Solar. Acela este momentul când majoritatea stelelor din galaxia noastră au început să strălucească (Calea Lactee are o vechime de aproximativ 12 miliarde de ani).

Confirmarea prezenței formațiunii TOI-561b demonstrează că planetele stâncoase s-ar fi putut forma în cea mai mare parte a Universului.

A existat viață antică în Univers?

Potrivit unei lucrări științifice publicate de Lauren M. Weiss (Universitatea din Hawaii) și alți 63 de colegi ai săi, descoperirea formațiunii TOI-561b are consecințe asupra „vânătorii de extratereștri”.

De fapt, astronomii au găsit trei planete – TOI-561b, TOI-561c și TOI-561d – folosind telescopul spațial Transess Exoplanet Survey Satellite de la NASA și Observatorul Keck din Hawaii. Aceste planete orbitează steaua TOI-561.

Iată ce mai știm despre TOI-561b și steaua sa:

Cele mai multe galaxii spirale, cum ar fi Calea Lactee, au două discuri:

  1. un „disc subțire galactic” care conține praf, gaze, stele și planete
  2. și un „disc gros galactic” care găzduiește stele sărace în metal.

Se crede că lipsa lor de metal – în principal fier și magneziu – înseamnă că stelele din discul gros nu au planete. Majoritatea planetelor găsite de astronomi orbitează stele pe discul subțire.

Sistemul stelar TOI-561 a fost găsit pe discul gros, iar acest lucru face din TOI-561b una dintre primele exoplanete stâncoase găsite în discul gros al Căii Lactee. Asta sugerează că planetele stâncoase au evoluat de la începutul Universului, în urmă cu aproximativ 14 miliarde de ani și că forme de viață antice ar fi putut exista de mai multe miliarde de ani.

TOI-561b este un indiciu că există multe alte lumi stâncoase încă de descoperit în jurul celor mai vechi stele ale galaxiei noastre, care ar putea fi încă locuibile și, prin urmare, ar fi putut găzdui forme de viață foarte vechi.

Foto: Ypat0207, Wikimedia, CC BY-SA

Exit mobile version