Site icon Editia de Dimineata

Surferul Tiberiu Balica, la emisiunea Ediția de Dimineață: „Trebuie să fii tu cu valul tău”

Surfing-ul pare un sport ciudat pentru români, având în vedere că noi nu avem în țară valuri care să concureze cu cele din SUA, Australia sau Noua Zeelandă. Cu toate acestea, instructorul de surf Tiberiu Balica apreciază la vreo 40 de oameni comunitatea din jurul acestui sport, inimoși pe care este posibil să-i vedem pe litoralul românesc.

Tiberiu a fost invitat la emisiunea „Ediția de Dimineață” și a fost în dialog cu Lucian Mîndruță, la Digi 24, duminică, 27 martie, de la 10:30. Urmăriți aici întreaga emisiune:

„E un sport pe care nu vrei să-l faci cu mulți oameni; trebuie să fii tu cu valul tău. Nici singur, dar nici cu mulți”, spune Tiberiu.

A ajuns la surf de la snowboard. Nu s-a gândit însă la asta când era mic, ci pe la 28 de ani. A încercat în Tenerife și a constatat că-i place mai mult decât se aștepta. Pe parcurs, a mers acolo tot mai des și s-a „lipit” de unele școli de profil.

Sezonul cel mai bun de surf este acum, înaintea verii. În timpul verii, se poate „da” de vreo 7-8 ori cu valuri bune. Practic, atunci când se arborează steagul roșu pe plajă, surferii ies la „treabă”.

El mărturisește că, atunci când se află în interiorul valului, în acel „tub” format de apa ascendentă, aude totul cu ecou și pare că este protejat.

„Surf e fun să ‘fii acolo’. Să simți marea pe tine, să te lupți un pic cu apa sărată – îți intră un pic pe nas, în sunusuri – e faină toată conexiunea asta de când intri în apă până ieși”.

Tiberiu nu s-a gândit serios să practice acest sport la nivel profesionist și consideră că, la cei 40 de ani ai lui, nu acesta este obiectivul său principal.

Consideră că se poate trăi din a face instructaj de surf, dar el face mai mult decât asta – organizează excursii specializate, tabere cu alți instructori etc.

Exit mobile version