Site icon Editia de Dimineata

Surpriză MAJORĂ la primul referendum din SUA privind dreptul la avort

June 24, 2022; Columbus, Ohio, United States; Hundreds of people rallied at the Ohio Statehouse and marched through downtown Columbus in support of abortion after the Supreme Court overturned Roe vs. Wade on Friday. Mandatory Credit: Barbara J. Perenic/Columbus Dispatch Ceb Pro Abortion Rally Bjp

Surpriză MAJORĂ la primul referendum din SUA privind dreptul la avort, care a avut zilele trecute în Kansas, prin definiție un stat conservator.

Alegătorii din statul american Kansas s-au pronunţat marţi pentru menţinerea garanţiei constituţionale asupra avortului, în cadrul primului scrutin de importanţă majoră pe această temă după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal la întreruperea voluntară de sarcină, informează Reuters şi AFP.

Alegătorii din Kansas au respins un amendament ce ar fi suprimat paragraful care garantează dreptul la avort în Constituţia statului şi ar fi putut deschide calea unei reglementări mai stricte sau chiar interzicerii avortului, scrie Bloomberg.

Test politic

Scrutinul de marţi era văzut ca un test politic la nivel naţional în SUA, unde multe state conservatoare au interzis deja sau urmează să interzică în scurt timp dreptul la întreruperile de sarcină.

„Locuitorii din Kansas au apărat astăzi drepturile fundamentale”, a transmis pe Twitter guvernatoarea democrată din Kansas, Laura Kelly.

Rezultatul referendumului din Kansas înseamnă că avortul va fi autorizat în continuare până în săptămâna 22 de sarcină.

Votul, care a coincis cu alegerile primare din acest stat, a reprezentat prima ocazie pentru alegătorii americani să-şi exprime punctul de vedere cu privire la avort după ce Curtea Supremă şi-a anulat, în 24 iunie, decizia istorică din 1973 din cazul „Roe vs Wade” ce recunoştea dreptul constituţional al femeilor la întrerupere de sarcină.

În pofida victoriei clare din Kansas, susţinătorii dreptului la avort urmăresc cu nelinişte situaţia din statele învecinate Missouri şi Oklahoma, care au impus interdicţii cvasitotale: în Missouri nu sunt acceptate excepţii nici în caz de viol sau incest.

Exit mobile version