Un succes științific sau unul politic, se întreabă AFP, citând un studiu publicat de prestigioasa revistă britanică The Lancet. Conform acestei reviste de specialitate, vaccinul rusesc Sputnik V este în top 3 ca eficiență.
Care este cel mai eficient vaccin împotriva Covid-19?
La acest stadiu, cele care folosesc tehnologia ARN mesager, respectiv cele produse de Pfizer/BioNTech și Moderna, cu o rată foarte ridicată de eficacitate, de 95% și, respectiv, 94,1%.
Dar vaccinul rusesc Sputnik V, acuzat inițial că a fost dezvoltat în grabă și în lipsă de transparență, și-a făcut o intrare triumfătoare în primele trei locuri, marți.
Potrivit rezultatelor intermediare ale testelor publicate în revista medicală The Lancet, prezintă o eficacitate de 91,6% împotriva formelor simptomatice de Covid.
Este net superior față de vaccinul AstraZeneca/Oxford, eficient în proporție de circa 60%, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
Detalii
Rezultatele, centralizate de Institutul Gamaleia din Moscova, care a dezvoltat şi a testat vaccinul, sunt în concordanţă cu datele de eficacitate raportate în faze anterioare ale studiului clinic, demarat în luna septembrie la Moscova.
Rezultatele au avut la bază datele medicale obţinute de la 19.866 de voluntari, dintre care un sfert au primit placebo, a precizat Denis Logunov, coordonatorul cercetătorilor de la Institutul Gamaleia, pentru revista The Lancet.
De la începutul studiului clinic la Moscova, au fost înregistrate 16 cazuri simptomatice de COVID-19 în rândul persoanelor care au primit vaccinul şi alte 62 în grupul care a primit placebo.
Aceste cifre arată că vaccinul Sputnik V, administrat în două doze la un interval de 21 de zile şi care se bazează pe două adenovirusuri folosite ca vectori, are o eficienţă de 91,6% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19
Vaccinul rusesc Sputnik V este în top 3
Alte companii au anunțat și ele cifre de eficacitate, fără ca ele să fie însă publicate în reviste științifice.
Compania americană Novavax a anunțat o eficacitate de 89,3%. Este vorba de un vaccin pe bază de proteine care declanșează un răspuns imunitar, deci fără virusuri. Johnson & Johnson a anunțat vineri o eficacitate pentru vaccinul său cu vector viral de 66% în general și de 85% pentru prevenirea formelor grave.
În fine, vaccinul chinezesc Sinopharm (care folosește forma clasică a virusului inactivat) mizează pe o eficacitate de 79%.
Pe lângă Rusia, Sputnik V a fost omologat în 16 țări: foste republici sovietice precum Belarus și Armenia, aliați ca Venezuela și Iran, dar și Coreea de Sud, Argentina, Algeria, Tunisia sau Pakistan.
Prima țară europeană care l-a omologat este Ungaria, care dealtfel a și primit marți 40.000 de doze.
Și cancelarul german Angela Merkel a salutat „datele bune” publicate marți. „Toți cei care obțin o autorizare din partea EMA vor fi cu siguranță bineveniți, am discutat exact despre acest punct cu președintele rus Vladimir Putin”, a afirmat cancelarul, pentru televiziunea publică ARD.
Citește și:
Eroul pandemiei a murit ucis de COVID-19. Sir Tom Moore avea 100 de ani